Selvom gravide rammes hårdt af corona, bliver de ikke vaccineret. Det vil eksperter have ændret

Gravide – og det barn, de venter – har øget risiko for et alvorligt forløb, hvis moderen bliver smittet med corona under graviditeten. Alligevel tilbydes gravide i Danmark ikke vaccine mod sygdommen

I Danmark er kvinder i den fødedygtige alder sat bagest i vaccinekøen. For eksempel må aldersgruppen 30 til 34 år vente med at få deres sidste stik til engang i september måned.
I Danmark er kvinder i den fødedygtige alder sat bagest i vaccinekøen. For eksempel må aldersgruppen 30 til 34 år vente med at få deres sidste stik til engang i september måned. Foto: Marina Demidiuk/Getty images.

Sundhedsstyrelsens anbefaling til gravide er ganske klar:

”Hvis du er gravid eller ammer, skal du vente med at blive vaccineret, til du ikke længere er gravid eller ammer. I særlige tilfælde vil vi anbefale gravide at blive vaccineret, fx hvis der er tale om alvorlig sygdom hos den gravide”.

Men den vurdering problematiseres nu af en rådgivende ekspertgruppe bestående af fødselslæger og jordemødre, som direkte opfordrer Sundhedsstyrelsen til at genvurdere retningslinjerne.

Det fortæller formand for Dansk Selskab for Obstetrik og Gynækologi (DSOG) Annemette Lykkebo.

”Vi ved, at det indebærer risici at få covid, mens man er gravid. Derfor er vi i ekspertgruppen lige nu i dialog med Sundhedsstyrelsen i forhold til, om ikke anbefalingerne skal ændres,” siger Annemette Lykkebo, der også er ledende overlæge på afdeling for kvindesygdomme og fødsler på Sygehus Lillebælt i Kolding.

Flere nye udenlandske studier, deriblandt et fra Oxford Universitet, baseret på data fra 2.100 gravide, har slået fast, at kvinder, der venter barn, har høj risiko for alvorlige fødselskomplikationer, hvis de er smittet med corona. Og i lande som Storbritannien og USA har man rykket gravide, der er ude over første trimester, frem i vaccinekøen.

Per Damkier, der er overlæge og professor i klinisk farmakologi ved Odense Universitetshospital og Syddansk Universitet, anbefaler også, at Sundhedsstyrelsen genovervejer sin anbefaling til gravide.

”Som det er nu, er udmeldingen fra sundhedsmyndighederne for restriktiv. Det er jeg og DSOG, som er en del af rådgivningsgrundlaget for Sundhedsstyrelsen, enige om.”

Også Per Damkier pointerer, at gravide har betydelig øget risiko for et alvorligt forløb, hvis de bliver smittet med corona.

”Det er derfor, man i flere andre lande har valgt at reducere den risiko med vaccination uden at vente på lodtrækningsforsøg og en specifik godkendelse af vaccinen til gravide,” siger han.

Lodtrækningsforsøg betyder, at man fra begyndelsen trækker lod mellem patienterne. Halvdelen får vaccine og den anden halvdel får enten ingenting eller saltvand. Efter graviditeten sammenlignes effekt og bivirkninger mellem de to grupper.

”Men fraset lodtrækningsforsøg, er der i dag omfattende viden om sikkerheden for vaccinen til gravide. Flere end 100.000 gravide er i udlandet blevet vaccineret med PfizerBioNTech og Moderna. Af disse er 35.000 blevet videnskabeligt analyseret, og bivirkningerne er ikke anderledes end hos ikke-gravide,” siger Per Damkier.

Sundhedsstyrelsen henholder sig dog foreløbigt til, at vaccinerne, der indgår i det danske vaccinationsprogram, ikke er godkendt til gravide og ammende, da de ikke indgik i godkendelsesstudierne.

”Der er studier i gang i udlandet, som inkluderer gravide og ammende, og hvis vaccinerne på et senere tidspunkt bliver godkendt til den gruppe, vil Sundhedsstyrelsen herefter vurdere, om de skal indgå i det generelle vaccinationsprogram,” lyder svaret fra styrelsen i en mail.

I Danmark er ingen gravide eller børn døde af fødselskomplikationer i forbindelse med corona, men i Sverige har der været flere dødsfald, oplyser Annemette Lykkebo, som også har fokus på dem, der gerne vil være gravide.

”Fordi undersøgelser peger på, at det er alvorligt at få covid, når man venter barn, kan det muligvis være en idé at vente med at blive gravid, til man er vaccineret,” siger hun.

I Danmark er kvinder i den fødedygtige alder sat bagest i vaccinekøen. For eksempel må aldersgruppen 30 til 34 år vente med at få deres sidste stik til engang i september måned.