Selvom regeringen står fast, har hverken fagbevægelsen eller biskopperne opgivet store bededag

Regeringen har ”helt sikkert” tænkt sig at stemme afskaffelsen af store bededag igennem, men nogle af de største kritikere af idéen er endnu ikke klar til at strække våben

Forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V), statsminister Mette Frederiksen (S) og udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (Mod), mødte tirsdag pressen, efter at de i folketingssalen havde gjort det klart, at de ikke vil flytte sig på spørgsmålet om store bededag.
Forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V), statsminister Mette Frederiksen (S) og udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (Mod), mødte tirsdag pressen, efter at de i folketingssalen havde gjort det klart, at de ikke vil flytte sig på spørgsmålet om store bededag. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Regeringen lader ikke til at være hverken til at hugge eller stikke i.

Trods massiv kritik fra blandt andre både Folketingets andre partier, fagbevægelsen og landets biskopper, står SVM-regeringen fast på, at den har i sinde at sløjfe store bededag som helligdag og fridag.

Efter sin åbningsredegørelse i folketingssalen i går slog Mette Frederiksens (S) over for pressen fast, at regeringen ”helt sikkert” afskaffer store bededag. Beslutningen er taget.

Tidligere på dagen havde fagbevægelsen ellers søsat flere tiltag, som skal redde store bededag. Den ene er en underskriftindsamling på internettet, der tæt på redaktionens slutning havde nået over 120.000 underskrifter. Desuden opfordrede fagbevægelsen regeringen til at sende beslutningen om at afskaffe helligdagen til folkeafstemning.

Selvom Mette Frederiksen, Jakob Ellemann-Jensen (V) og Lars Løkke Rasmussen (Mod) ikke efterlod tvivl om, at de som flertalsregering har tænkt sig at stemme initiativet igennem, kaster fagbevægelsen ikke håndklædet i ringen. Den vil stadig redde helligdagen.

Det siger formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation Lizette Risgaard.

”Vi giver ikke op. Hvorfor skulle vi det? Det er en folkesag på tværs af mange forskellige organisationer, alle Folketingets partier uden for regeringen og ikke mindst befolkningen. Vi har forsøgt at råbe regeringen op, men talt for døve øren. Med vores underskriftindsamling kan alle danskere sende et klart signal til regeringen og fortælle, hvad de egentlig mener om det lovforslag,” siger hun.

Lizette Risgaard medgiver, at der ikke er noget, som tyder på, at regeringen har tænkt sig at vende på en tallerken og trække forslaget tilbage.

”Det lader heller ikke til, at den vil høre befolkningen ved en folkeafstemning. Men jeg kan høre, at de resterende partier overvejer, om de skal samle de 60 mandater, der kræves for at forslaget alligevel skal til folkeafstemning,” siger hun.

Det har både Enhedslisten, Nye Borgerlige, Dansk Folkeparti og De Konservative erklæret sig åbne over for.

Biskop over Ribe Stift Elof Westergaard har heller ikke opgivet at bevare store bededag.

”Den er altså ikke afskaffet endnu. Så længe vi stadig har en bededag, kæmper jeg videre for at bevare den,” siger han.

Derfor vil han heller ikke forholde sig til, hvordan kirken håndterer den afskaffelse, som regeringen altså nu har slået fast kommer. 

”Jeg er slet ikke et sted, hvor jeg kigger på løsningsmodeller. Jeg er mest optaget af, hvilke konsekvenser hele forløbet får for vores demokrati og måden, der føres politik på. Det bekymrer mig, at man gør det helt uden at inddrage nogen og med en ualmindelig kort høringsfrist. Det er jeg dybt kritisk overfor,” siger han.

Landets 10 biskopper er fredag inviteret til møde med kirkeminister Louise Schack Elholm (V), fordi ”regeringen og jeg som kirkeminister ønsker at inddrage folkekirken i udmøntningen af forslaget om at afskaffe en helligdag.” Det siger hun i en pressemeddelelse på kirkeministeriets hjemmeside.