Selvskadende unge kan have autisme

Unge piger, der skærer i sig selv eller på anden måde skader sig selv, kan lide af en hidtil overset autisme. Det første behandlingstilbud er på vej

Unge piger, der skærer i sig selv, kan forsøges behandlet for autisme.
Unge piger, der skærer i sig selv, kan forsøges behandlet for autisme. Foto: Monkey Business Images.

I et supermarked går en ung kvinde forbi køen af ventende kunder og hen mod kassen. Det udløser straks en reprimande. Men hun forstår ikke hvorfor. Hun forstår dog, at hun har trådt ved siden af de sociale normer og bliver vred på sig selv. For at fjerne fokus fra sit selvhad, finder hun et glasskår frem derhjemme og skærer i sin arm.
LÆS OGSÅ: Når smerten dulmer

Selvskadende handlinger som denne er hidtil blevet behandlet som en personlighedsforstyrrelse. Men de senere år er fagfolk verden over blevet opmærksomme på, at det i nogle tilfælde kan være udtryk for autisme som Aspergers syndrom. Derfor åbner det første specialiserede, danske behandlingstilbud for selvskadende unge med autisme om en måned, fortæller Lone Tholstrup, afdelingsleder ved Hinnerup Kollegiet, der er Region Midtjyllands bo- og arbejdstilbud for voksne mennesker med en autismediagnose.

Der er tale om mennesker, hvor meget er forsøgt i forvejen, men intet har virket. Hos os skal de lære at håndtere deres autistisme, og hvordan man eksempelvis opfører sig supermarkeds-agtigt, siger hun.

Autisme hører til kategorien af udviklingsforstyrrelser, og det kan være helt afgørende for behandlingen, om man diagnosticerer en selvskadende ung ofte kvinde som personlighedsforstyrret eller udviklingsforstyrret, forklarer psykolog ved Hinnerup Kollegiet Nenad Michael Elkjær.

Personlighedsforstyrrede behandles typisk med samtaleterapi, der kræver, at man kan tænke abstrakt og forstå følelser, men det er netop de udviklingsforstyrrede unges problem: De mangler de nødvendige koblinger i hjernen.

Mennesker med autisme mangler i større eller mindre grad forståelse for sociale relationer. Dog er piger og kvinder generelt bedre til at tilpasse sig, og derfor bliver de autistiske piger ikke så let opdaget, siger han.

Psykolog Kirsten Callesen med speciale i autisme er heller ikke i tvivl om, at selvskadende adfærd i visse tilfælde kan være et symptom på ubehandlet autisme. Mennesker med autisme har nemlig sværere ved at mærke deres følelser og krop. Derfor bruger de selvskade til at forstærke følelser eller demonstrere et behov for hjælp. Problemet er, at hjælpen kan være misforstået, når man ikke er opmærksom på autisme bag.

Så bliver de måske kun behandlet for en spiseforstyrrelse, selvom deres frustration egentlig gik på, at de blev stressbelastede af at gå i skole fuld tid, forklarer Kirsten Callesen.

LÆS OGSÅ: Du skal være sej og sexet

Behandlingssteder for autisme har allerede stort fokus på selvskadende adfærd, men her er der tale om en gruppe, hvis autisme ofte overses. Til trods for at autismen snarere end den selvskadende adfærd er det primære problem, forklarer post.doc. Jesper Dammeyer fra Københavns Universitets Institut for Psykologi.

Mange gange er den selvskadende adfærd ikke decideret farlig, men det handler om at forstå dens årsag i autismen. Det gør man via en pædagogisk indsats, hvor man laver et miljø, som aflaster de unges funktionsnedsættelser. Derigennem reduceres deres selvskadende adfærd, siger han.