Seniorer i bofællesskab har følt sig mindre isolerede under corona

”Når folk bor sammen på den måde, giver det mere socialitet, og det giver en generel følelse af, at man har et fællesskab og nogen at mødes med,” fortæller forsker

Dog påpeger ekspert, at det typisk er de ressourcestærke seniorer, der bor i bofællesskab. Her fra bofællesskabet Højen i Roskilde, som du kan møde i torsdagens Liv & Sjæl-artikel. Linket finder du i brødteksten.
Dog påpeger ekspert, at det typisk er de ressourcestærke seniorer, der bor i bofællesskab. Her fra bofællesskabet Højen i Roskilde, som du kan møde i torsdagens Liv & Sjæl-artikel. Linket finder du i brødteksten. Foto: Leif Tuxen.

Ældre, der bor i seniorbofællesskab, har følt sig mindre isolerede under corona. Det viser en ny undersøgelse foretaget af Realdania blandt 123 seniorbofællesskaber. Her svarer 85 procent af de adspurgte, at det har haft en positiv betydning at bo tæt på andre i et seniorbofællesskab under pandemien. Også selvom coronakrisen har betydet flere restriktioner og større afstand, som netop kan påvirke fællesskabet.

At det forholder sig sådan, overrasker ikke kulturforsker Anne Leonora Blaakilde.

”Når folk bor sammen på den måde, giver det mere socialitet, og det giver en generel følelse af, at man har et fællesskab og nogen at mødes med. Det betyder meget, hvis man er nervøs eller utryg ved en situation som corona,” siger hun og tilføjer:

”Det behøver dog ikke bare være blandt seniorer i et bofællesskab. Det kunne også være en opgang, hvor der er stærkt sammenhold.”

Dog påpeger hun, at det typisk er de ressourcestærke seniorer, der bor i bofællesskab.

”Det er en ekstra privilegeret måde at bo på, for det er ikke de udsatte og svagelige seniorer, der flytter i bofællesskab, hvor der er en masse aktiviteter og fællesskab. Så jeg tror, at hvis du er mere udsat og mere svagelig, vil du nok også have haft en anden oplevelse af corona og isolation. Hvis du bor alene uden et fællesskab omkring dig, vil det formentlig betyde større ensomhed i en krisesituation,” siger Anne Leonora Blaakilde.

Det giver ensomhedskonsulent i Ældre Sagen, David Vincent Nielsen, hende ret i.

”Det er meget forskelligt, hvordan de omkring 1,1 million ældre over 65 år, der bor i Danmark, har oplevet corona. For eksempel har de godt 40.000 plejehjemsbeboere, som i flere måneder var afskåret fra kontakt med pårørende, og som måske havde en demenssygdom, der gjorde det svært at forstå, hvad der skete, haft det svært. De har følt sig forladt,” siger han og fortsætter:

”En anden gruppe, der har haft det svært, er de ældre, der er svækket på grund af alder og sygdom, og som derfor er i særlig risiko for et alvorligt forløb ved smitte med covid-19. Der er de ældre i seniorbofællesskaber nok typisk mere velfungerende end de mest udsatte ældre. Men generelt er et seniorbofællesskaber da en art vaccine mod social isolation.”

Anne Leonora Blaakilde peger på, at undersøgelsen viser, at det for nogle seniorer kan være en attraktiv måde at bo på.

”For de ressourcestærke seniorer er bofællesskabet blevet populært, og det er klart, at det giver tryghed, at man ved, at der er nogen omkring én, man kan være sammen med,” siger hun.