Sex og Samfund møder hård kritik for kampagne mod mørkemænd

Som led i en kampagne for kvinders rettigheder, herunder især den frie abort, har Sex og Samfund udpeget ”en alliance af mørkemænd” bestående af blandt andre pave Frans og den amerikanske præsident Donald Trump. Men man forbigår de værste steder i Mellemøsten, lyder kritikken

I et Facebook-opslag fra Sex og Samfund figurerer en tegning af den amerikanske præsident Donald Trump stående ved siden af blandt andre pave Frans samt den russiske ditto Vladimir Putin. Sex og Samfund udpeger dem som "en alliance af mørkemænd".
I et Facebook-opslag fra Sex og Samfund figurerer en tegning af den amerikanske præsident Donald Trump stående ved siden af blandt andre pave Frans samt den russiske ditto Vladimir Putin. Sex og Samfund udpeger dem som "en alliance af mørkemænd". Foto: Ritzau Scanpix/AP.

”Vær med til at kæmpe mod den alliance af mørkemænd, der knægter kvinders rettigheder verden over.”

Sådan skrev foreningen Sex og Samfund i et Facebook-opslag i torsdags, fulgt af telefonnummer og en opfordring til at støtte med 20 kroner. I opslaget figurerer en tegning af den amerikanske præsident Donald Trump stående ved siden af blandt andre pave Frans, den polske præsident Andrzej Duda samt den russiske ditto Vladimir Putin, den egyptiske præsident Abdel Fatah Al-Sisi, den nigerianske præsident Muhammadu Buhari og den amerikanske vicepræsident Mike Pence. ”The anti-rights alliance (anti-rettighedsalliancen)” bliver gruppen kaldt.

Opslaget er en del af en kampagne, som sætter fokus på kvinders rettigheder, især den frie abort. Men man skal ikke langt ned i kommentarsporet, før kritikken pibler frem, for flere undrer sig over, hvilke politikere, der kritiseres - og hvilke, der ikke er nævnt.

”Hvad med hele den muslimske verden?” spørger en bruger. En anden undrer sig over, at pave Frans er inkluderet på billedet, mens højrefløjsdebattøren Eva Agnete Selsing kalder Sex og Samfund for ”en underafdeling til Enhedslisten”.

Også Nana Hauge, debattør og valgmenighedspræst, stiller sig kritisk over for opslaget.

”For det første er der godt nok forskel på alliancens medlemmer. Jeg synes, der er meget stor forskel på en demokratisk valgt præsident og en kristen pave og så for eksempel Egyptens præsident. Og hvorfor er Polens præsident der?,” siger Nana Hauge, som først og fremmest undrer sig over manglen af ledere fra mellemøstlige og muslimske lande.

”Det er det mest tankevækkende. Nu kender jeg ikke lige abortlovgivningen i hele Mellemøsten, men jeg kan ikke forestille mig, at der er ret mange arabiske lande, der har det, vi kender som en liberal abortlovgivning,” siger Nana Hauge.

Kampagnen kommer i kølvandet på flere forskellige kontroversielle diskussioner om især den frie abort. For eksempel har Donald Trump forbudt at lade amerikanske udviklingsmidler gå til organisationer og myndigheder, der arbejder med at udføre eller oplyse om abort. Abort-politikken har også været et tilbagevendende emne i Vatikanet, ligesom værdidebatten om abort igen er blusset op i Rusland.

Sex og Samfund har skudt en kampagne for kvinders rettigheder i gang, hvor blandt andre den amerikanske præsident Donald Trump optræder som del af en såkaldte anti-rettighedsalliance.
Sex og Samfund har skudt en kampagne for kvinders rettigheder i gang, hvor blandt andre den amerikanske præsident Donald Trump optræder som del af en såkaldte anti-rettighedsalliance. Foto: Skræmprint fra Sex og Samfunds kampagneside

Men mange steder er kvinder væsentlig mere undertrykte, siger Jaleh Tavakoli, talskvinde for Frit Iran og debattør hos Morgenavisen Jyllands-Posten. Hun kalder kampagnen ”hyklerisk”.

”Man overser det største problem: De lande, hvor kvinder bliver stenet, eller bliver udsat for piskeslag, eller hvor der er dødsstraf for homoseksualitet. Det er hyklerisk, at det ikke bliver italesat. Særligt når en stor minoritet i vesten er muslimer, og de har taget nogle af de samme problematikker med hertil. Og så skal vi fokusere på paven. Folk er jo ikke dummere, end at de godt kan se igennem og gennemskue det. Det er trist at være vidne til,” siger hun.

”Det er grinagtigt, og det bliver jo mere og mere surrealistisk, at organisationer, politikere, myndigheder og medier lader være med at se problemerne i øjnene for at være politisk korrekte, eller fordi de er bange for terror,” siger Jaleh Tavakoli og tilføjer, at det kan få befolkningen til at miste respekten for både medier, politikere og organisationer.

Hos Sex og Samfund anerkender man til fulde, at der er andre lande, hvor det står slemt til med kvinders rettigheder. Men vicegeneralsekretær Tania Dethlefsen mener, at kritikken er misforstået.

”Det her er ikke et udtryk for, at vi ikke også er imod knægtelser af kvinders rettigheder i andre lande. Det er i høj grad et udtryk for, at vi i denne kampagne har valgt nogle repræsentanter ud, der skulle repræsentere et bredt udsnit af ledere, som er imod kvinders ret til at bestemme over egen krop. Det er ikke en udtømmende liste,” siger hun og tilføjer, at man med søsterorganisationer i 147 lande også arbejder for kvinders rettigheder mange andre steder.

”Men en lille, begrænset Facebook-kampagne i Danmark kan jo ikke bekæmpe despoter og autoritære ledere, som går imod kvinders rettigheder. Så vi har valgt et udsnit. Vi er på ingen måde imod synspunktet om, at der skal kæmpes andre steder også,” siger Tania Dethlefsen.

Ifølge Nana Hauge er det dog et problem, at abort-lovgivningen er blevet en målestok for, ”om man er inde eller ude”.

”Det er også en form for relativisering. Fri abort er åbenbart parameteret for, om man inde eller ude. Det er blevet til et dogme, hvor ud fra, man kan sortere mennesker. I det her tilfælde statsledere, fuldstændig uden at skele til, om de er demokratisk valgt, om de er kristne, muslimer eller andet,” siger Nana Hauge.