Sex & Samfund har markante holdninger og kun få medlemmer. Alligevel har organisationen kæmpe indflydelse

Sex & Samfund laver undervisningsmateriale til landets skoler, er lønnet konsulent på DR-programmer og rådgiver flere kommuner. Organisationen har hos medier, skoler og myndigheder opnået ekspertstatus på trods af sine markante holdninger til for eksempel køn

Interesseorganisationen Sex & Samfund er lykkedes med at opnå en status som uvildig ekspert uden særinteresser. Men stemmer det overens med virkeligheden?
Interesseorganisationen Sex & Samfund er lykkedes med at opnå en status som uvildig ekspert uden særinteresser. Men stemmer det overens med virkeligheden? . Foto: Sofie Mathiassen/Ritzau Scanpix.

Drømmer man om at blive en god lobbyist, bør man kigge mod Sex & Samfund for inspiration. På trods af dens beskedne medlemsantal og yderligtgående syn på køn som en social konstruktion, er det nemlig lykkedes interesseorganisationen at få en særdeles prominent position i undervisningssektoren, hos myndigheder, politikere og medier.

Det viser en gennemgang, som Kristeligt Dagblad har foretaget af Sex & Samfunds virke, som vil blive foldet ud over de kommende dage. Anne Skorkjær Binderkrantz, der er professor i statskundskab på Aarhus Universitet, har set gennemgangen og vurderer, at Sex & Samfund har opnået en unik position blandt magthavere i Danmark. Hun forsker blandt andet i interesseorganisationer og lobbyisme og peger på, at Sex & Samfund tilsyneladende er lykkedes med at opnå en status som uvildig ekspert uden særinteresser.

”Normalt, når vi prøver at måle organisationers indflydelse, kigger vi på sådan noget som medieoptrædener, pladser i offentlige råd og politiske kontakter. Sex & Samfund er anderledes på den måde, at den har fået en ekspertstatus i den brede offentlighed. Det tyder på, at man ikke opfatter den som en organisation med særinteresser, men som en, der leverer ekspertviden i skolesammenhæng og til politikere og medier,” siger hun.

Som man kan læse i Kristeligt Dagblad i dag, er Sex & Samfund imidlertid ikke en organisation uden særinteresser. Dens udtalelser om køn og seksualitet vidner om en opfattelse af køn som en social konstruktion, og mere eksplicit argumenterer den for lovgivning såsom juridisk kønsskifte for børn. Når organisationen laver kampagner og konferencer, er det også næsten udelukkende med personer fra den offentlige debat, som har en såkaldt kønsaktivistisk eller radikal feministisk dagsorden.

Organisationen omsatte i 2020 for 51 millioner kroner, hvoraf dens 349 medlemmer bidrog med 45.000 kroner. Udover de 349 medlemmer har Sex & Samfund cirka 3500 faste bidragsydere, der betaler alt mellem 20 kroner og 400 kroner om måneden.

Ikke desto mindre har Sex & Samfund stort set monopol på seksualundervisningen i Danmark gennem tilbud om gratis undervisningsmateriale. Hos flere kommuner har interesseorganisationen endda været med til at føre pennen i deres officielle vejledninger for faget, og da et analysebureau for nogle år siden skulle evaluere faget, brugte det også Sex & Samfunds ”faglige ekspertise” til at udforme undersøgelsen. En undersøgelse, der altså evaluerede et fag, hvor Sex & Samfund selv er en dominerende aktør og part.

Det er et imponerende lobbyarbejde, mener også Rasmus Ulstrup Larsen, der er redaktør ved det konservative Årsskriftet Critique. Ifølge ham tager skoler og myndigheder Sex & Samfund til sig, fordi de har svært ved at se, at der er yderligtgående dagsordener bag organisationens overordnede budskaber om mangfoldighed og retten til at være den, man er.

”Hos Sex & Samfund er man enormt dygtig til at tale et sprog, der gør, at alle opfatter dens radikale venstrefløjsdagsordener som indlysende rigtige. Den er eksplicit normkritisk. Det vil sige, at den for eksempel er kritisk over for synet på køn som noget biologisk betinget. Den pakker sine dagsordener ind i ord som ’mangfoldighed’ og ’inklusion’, men i virkeligheden vil den opløse vores almene forståelse af køn,” siger Rasmus Ulstrup Larsen, som til daglig er politisk konsulent for Nye Borgerlige, men som taler på egne vegne her.

Det er enormt problematisk, at en organisation med radikale dagsordener, der kun repræsenterer et lille udsnit af befolkningen, får den autoritet i vores offentlige institutioner. 

Rasmus Ulstrup Larsen

Redaktør ved det konservative Årsskriftet Critique

Sex & Samfund bliver også jævnligt brugt som ekspert i medier. Ikke mindst af DR, der over de sidste år har brugt Sex & Samfund som konsulenter til mindst tre programmer til børn og unge om krop og seksualitet. Senest fik organisationen sidste år et honorar af DR for at være konsulent på programserien ”Under dynen med Anna Lin”. Her blev organisationens syn på køn som flydende afspejlet i værtens tilbageholdenhed med at sige dreng, pige, mand og kvinde. For eksempel lød det i en af udsendelserne:

”Faktisk kan man blive gravid fra første gang man har sex – hvis altså sexen er mellem en, der har en livmoder og en, der har en pik.”

DR skrev i en pressemeddelelse om programmet, at Sex & Samfund blandt andet var med til at sikre, at indholdet havde den rigtige ”tone” og det rigtige ”fokus”. Men i en mail til Kristeligt Dagblad skriver chef for DR B&U Marlene Boel, at det alligevel ikke var tilfældet. Hun skriver, at DR i forbindelse med programmet har:

”Sparret med Sex og Samfund for også at bruge deres store viden om målgruppen på netop de emner. De har aldrig haft indflydelse på vores redaktionelle linje, valg af tematikker, vært, tone og udtryk og har ikke givet retningslinjer for tilblivelsen af programmet.”

Hos politikere og myndigheder har Sex & Samfund vundet indflydelse på at have været sekretariat for et netværk om seksuel sundhed for folketingspolitikere og ved flere samarbejder med Sundhedsstyrelsen – for eksempel en konference i 2019. Og spørger man Rasmus Ulstrup Larsen, er det bekymrende, at organisationen har så stor indflydelse, uden nogen tilsyneladende forholder sig til, at den har en dagsorden. 

”Det er enormt problematisk, at en organisation med radikale dagsordener, der kun repræsenterer et lille udsnit af befolkningen, får den autoritet i vores offentlige institutioner. Meget tyder for eksempel på, at lærerne og skolelederne slet ikke er bevidste om, at der ligger ideologi bag denne organisations ønske om at tilbyde undervisningsmateriale og hjælp til skoler helt gratis,” siger han.

Generalsekretær i Sex & Samfund Bjarne B. Christensen anerkender, at organisationen har værdier og holdninger. Men det betyder ikke, at organisationen ikke ligger inde med ekspertviden på baggrund af mange års arbejde på området. Han skriver i en mail:

”Det er en falsk modsætning, at man ikke både kan være eksperter og have holdninger. Og på den måde er vi ikke anderledes end mange andre ngo’er i Danmark som for eksempel Kræftens Bekæmpelse, der både arbejder politisk og med at oplyse unge ud fra en ekspertposition.”

Han fortsætter:

”Kritikken er skudt helt ved siden af. Vi bliver ikke en organisation med radikale holdninger, fordi en konsulent fra Nye Borgerlige siger det. Hvis vores kamp for retten til at bestemme over egen krop, og at Danmarks børn og unge skal have en god seksualoplysning, skulle være yderligtgående, så bliver debatten flyttet det helt forkerte sted hen. Vores undervisning om køn lægger sig helt i tråd med de forståelser, som bliver formuleret i Undervisningsministeriets vejledning for seksualundervisning. Vores materialer lægger således op til dialog og refleksion, da børn og unge ikke kun skal lære om ét syn på køn, krop og seksualitet. Vi har stor tillid til at lærerne giver plads til forskellige synspunkter i undervisningen.”