SF accepterer våbenkøb i Israel grundet Ukraine-situation

Forsvarsforligspartiet SF er fortsat kritisk over for Israel, men accepterer køb af artilleri fra Elbit.

Forsvarsordfører Anne Valentina Berthelsen (SF) kalder det et kompromis, at SF accepterer, at Danmark forhandler med den omstridte israelske våbenproducent Elbit om artilleri. (Arkivfoto).
Forsvarsordfører Anne Valentina Berthelsen (SF) kalder det et kompromis, at SF accepterer, at Danmark forhandler med den omstridte israelske våbenproducent Elbit om artilleri. (Arkivfoto). Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix.

Trods tidligere kritik accepterer SF nu, at Danmark igen forhandler med den israelske våbenproducent Elbit System om artilleri til det danske forsvar.

SF er en del af det nuværende forsvarsforlig, der har sagt god for det potentielle køb af blandt andet 19 Atmos-haubitser. De skal hurtigt erstatte de Caesar-haubitser, der er doneret til Ukraine.

- Når man indgår i forlig må man også acceptere kompromiser, siger SF's forsvarsordfører, Anne Valentina Berthelsen, i en skriftlig kommentar.

- Vi har forpligtet os til at tage ansvar for den helt nødvendige genopbygning af det danske forsvar.

- Det ændrer intet ved SF’s kritik af Israels knægtelse af palæstinensernes rettigheder, og vi presser stadig benhårdt på for en hårdere linje overfor Israel og det seneste, vanvittige regime, både herhjemme og i EU, siger hun videre.

Det vakte opsigt, da Elbit i 2014 blev indstillet til at vinde en ordre på op mod en halv milliard kroner til nyt artilleri. Firmaet har ellers været leverandør til Forsvaret både før og siden.

Købet blev aflyst af den daværende SR-regering i 2015 efter stor debat, hvor blandt andet SF var kritisk over for våbenproducenten.

- Jeg mener, at det i allerhøjeste grad er et stort problem, hvis man køber israelske våben, sagde daværende forsvarsordfører Holger K. Nielsen fra SF i 2015 til Information.

Anne Valentina Berthelsen henviser i dag til, at Forsvaret selv vurderer, at artilleri fra Elbit er den bedste løsning.

Også De Radikale var i 2015 kritiske over for Elbit, men støtter de nye forhandlinger.

- Vi er fortsat principielt skeptiske, men vi forstår udmærket, at Forsvaret har brug for artilleri hurtigt, når nu andre indkøb er givet til Ukraine - hvilket er rigtig godt.

- Så situationen er også en anden. Vi kommer ikke til at modsætte os. Der er i øvrigt også flertal uden os, sagde forsvarsordfører Sofie Carsten Nielsen (R) torsdag til Altinget.

Hos regeringen er der ingen bekymringer over for den israelske våbenproducent.

Forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V) siger, at det har han ikke tænkt nærmere over.

- Jeg er helt med på, at nogen har en berøringsangst i forhold til, at det er et israelsk firma. Det har regeringen ikke. Det her handler om, at det kan leveres hurtigt af nogen, som har ordentligt materiel, siger han.

Danmarks to største pensionsselskaber - PFA Pension og Danica Pension - er blandt dem, der ikke investerer i den israelske virksomhed.

Købet hos Elbit kan ske uden udbud, fordi der er tale om et erstatningskøb, og Elbit kan levere hurtigt.

Forventningen er, at Elbit kan levere nok systemer til, at Danmark fortsat kan tilmelde en artillerienhed til Nato fra 2024.

/ritzau/