Prøv avisen

SF alene om at ville boykotte racisme-konference

SF-formand Villy Søvndal mangler opbakning fra de andre partier til sit ønske om, at Danmark boykotter FN's konference om racisme. - Foto: Jens Hasse

SF-formand Villy Søvndal mangler opbakning fra de andre partier til sit ønske om, at Danmark boykotter FN's konference om racisme. Andre partier ønsker en dialog med de islamiske lande, der vil gøre religionskritik til et brud på menneskerettighederne

Dialog er vejen frem. Det er et budskab, der er blevet fremført utallige gange i samfundsdebatten om islam og religionskritik. Og nu bliver budskabet gentaget af en række danske politikere, der ikke støtter SF's formand Villy Søvndals idé om en boykot af FNs verdenskonference om racisme.

SF står dermed alene med holdningen om, at Danmark skal udeblive fra konferencen, der finder sted i april 2009 i Genève. Her vil en række islamiske lande fremsætte et forslag om at gøre religionskritik til et brud på menneskerettighederne. Et forslag, der har skabt voldsom international debat og fået en række lande som blandt andet Frankrig og USA til at true med en boykot. Det er organisationen af islamiske lande, OIC, der ønsker at diskutere et forbud mod krænkelse af religioner.

De Konservatives udenrigsordfører, Tom Behnke, mener, at de islamiske lande skal mødes med stærke argumenter i stedet for, at Danmark stikker halen mellem benene.

Vi får ikke overbevist forslagsstillerne om, at det er et dårligt forslag, hvis vi bliver væk. Det her er ikke vejen, vi skal gå. Det må vi overbevise dem om ved at møde op og slå i bordet. Det er vigtigt, at vi står med nogle menneskerettigheder, som vi alle kan stå inde for. Men lad os ikke tage sorgerne på forskud, siger han og lægger sig dermed på linje med udenrigsminister Per Stig Møller (K) og Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen.

Samme holdning har Socialdemokraternes udenrigsordfører, Jeppe Kofod, der dog mener, at Danmark bør boykotte konferencen, hvis resultatet af den bliver en accept af de islamiske landes forslag.

Vi skal møde op og kæmpe for menneskerettighederne. Vi skal ikke lade de muslimske lande udvande dem med deres forslag. Hvis slutdokumentet på konferencen undergraver menneskerettighederne, så må vi rejse hjem. Vi skal være benhårde i vores markering af, at det er grotesk at gøre religionskritik til et brud på menneskerettighederne. Og det er nødvendigt, at vi fortæller de islamiske lande, at vi er parate til at dukke op og tage debatten, siger Jeppe Kofod.

Hos De Radikale skelner udenrigsordfører Niels Helveg Petersen mellem kritik og krænkelse af religioner. Hvis kritikken bliver begrænset, er det problematisk i forhold til ytringsfriheden. Og krænkelse er ikke et menneskerettighedspørgsmål, men et straffelovsanliggende under blasfemiparagraffen.

Villy Søvndal er alt for tidligt ude. Det er bedre at fortsætte dialogen. Hvis den er helt håbløs, så må vi genoverveje, om vi skal hjem. Vi har selvfølgelig brug for at markere vores synspunkter, men det her er en automatreaktion fra SF's side, siger Niels Helveg Petersen.

ostrynski@kristeligt-dagblad.dk

SF-formand Villy Søvndal mangler opbakning fra de andre partier til sit ønske om, at Danmark boykotter FN's konference om racisme. - Foto: Rune Evensen