SF får ny formand og venstrefløj går i skjul

Pia Olsen Dyhr vil som formand stadig søge indflydelse, hvor det er muligt. SFs venstrefløj holder lav profil og trækker sig fra partiets landsledelse

Pia Olsen Dyhr,            præsenteres som ny formand for SF. Modtages med roser af Mette Touborg
Pia Olsen Dyhr, præsenteres som ny formand for SF. Modtages med roser af Mette Touborg. Foto: Mads Nissen/ Denmark.

Pia Olsen Dyhr var klar i mælet som ny formand for det vingeskudte SF, da hun i går mødte pressen på Christiansborg: SF skal gå efter indflydelse frem for markeringer, og når der er flertal til venstre, hører SF naturligt til i landets regering.

Spørgsmålet er nu ikke længere, hvad Olsen Dyhr vil med partiet men hvad SFs venstrefløj vil. Agter Özlem Cekic, Lisbeth Bech Poulsen, Trine Pertou Mach og Karsten Hønge loyalt at støtte den ny formand, der er lige så grøn, som hun er rød?

Opsigtsvækkende opstiller ingen af de fire folketingsmedlemmer, som var med til at orkestrere SFs udtræden af regeringen, til partiets landsledelse, der vælges 1.-2. marts. De fire, der gik imod partiledelsen i Dong Energy-sagen, stillede heller ikke med en modkandidat til Pia Olsen Dyhr. Hun stod derfor uantastet som formand, da fristen udløb i går klokken 10.

LÆS OGSÅ: Der er plads til SF i dansk politik

Pia Olsen Dyhr har klar støtte fra hele folketingsgruppen som ny formand, understregede hun flere gange. Hun konstaterede samtidig, at SR-regeringen uden SF allerede er rykket til højre.

SF har kun været ude af regeringen en uge, så foreslår skatteministeren skattelettelser for aktieafkast, og den ny transportminister vil plastre Danmark til med motorveje og privatisere dele af DSB, sagde Pia Olsen Dyhr, der som transportminister fik forhandlet Togfonden på 28,5 milliarder kroner på plads.

Hun afviste, at der ikke længere er plads til SF i dansk politik, og at partiet får svært ved at manifestere sig selvstændigt mellem regeringen og Enhedslisten.

Enhedslisten har til tider svært ved at gå efter indflydelse, som vi så det i efteråret ved finanslovforhandlingerne, sagde hun syrligt om forløbet, hvor finansminister Bjarne Corydon (S) spillede Enhedslisten af banen til fordel for blå blok.

Selvom Annette Vilhelmsen nu har overladt formandsposten til Pia Olsen Dyhr, går hun fortsat efter at spille en fremtrædende rolle og genopstiller således som kandidat til SFs landsledelse.

Landsledelsen er SFs højeste myndighed mellem landsmøderne. 14 af 18 medlemmer genopstiller til landsledelsen. De fire, der ikke genopstiller, er de to afgående næstformænd, Mette Touborg og Peter Westermann, samt Thomas Klimek og Trine Pertou Mach.

Politisk journalist og forfatter Hans Mortensen ser fraværet af en venstrefløjskandidat til formandsposten som udtryk for, at fløjen mangler en klart defineret linje.

De har ikke villet stille med en formand, som kan tegne et projekt for, hvad SF nu skal uden for regeringen, siger han.

Pia Olsen Dyhrs største udfordring bliver at få genskabt partiets troværdighed og gjort klart, hvor man ligger på skalaen mellem Enhedslisten og S, mener Hans Mortensen.

Pia Olsen Dyhr fastslog, at første pejlemærke for det ny SF bliver forhandlingerne om en beskæftigelsesreform, der ifølge SF ikke må ende med uddeling af af nye skattelettelser.

Vi vil kæmpe for, at A-kasserne skal spille en central rolle i beskæftigelsespolitikken, og at provenuet bruges til en beskæftigelsesindsats, fastslog hun.