SF overbyder S med børneudspil

Mens Socialdemokratiet vil bruge halvanden milliard kroner på børneområdet i 2025, vil SF i nyt børne- og familieudspil afsætte fem milliarder kroner med det samme

SF overbyder S med børneudspil
Foto: Henning Bagger+ Mads Claus Rasmussen/ Reuters/ Ritzau Scanpix.

Det er ikke tilstrækkeligt, når Socialdemokratiet vil afsætte halvanden milliard kroner til børneområdet i 2025 som præsenteret i partiets 2025- plan.

Det mener SF, og derfor fremlægger partiet nu en plan med 12 forslag til fremtidens familie- og børnepolitik med en finansiering på næsten fem milliarder kroner årligt, som partiet er klar til at afsætte med det samme.

Udover partiets ultimative krav om at afskaffe kontanthjælpsloftet og indføre minimumsnormeringer i vuggestuer og børnehaver, skal der indføres et øget beskæftigelsesfradrag for enlige forsørgere, ret til tre ugers sammenhængende sommerferie i skolernes sommerferieperiode for alle forældre med børn i grundskolen, såkaldte babylån samt ret til dagpenge, hvis barnet er syg i mere end to dage.

”Vi har brug for grundlæggende at tænke samfundet på en anden måde, så der er fleksibilitet til at være mere sammen med familien. Eller hvis man pludselig har en syg forælder, man skal tage sig af, eller i en periode i sit liv er nødt til at vælge anderledes. Man kan godt kalde det vores store vision. Jeg synes i virkeligheden, at vi alt for ofte glemmer familierne i politik,” siger Pia Olsen Dyhr, formand for SF.

Pengene skal findes ved at hæve arbejdsmarkedsbidraget med 0,25 procent, indførsel af en formueskat på de største formuer og en tilbagerulning af nedsættelsen af arveafgiften for virksomheder.

Hos Socialdemokratiet siger Mattias Tesfaye, at man ”overordnet kan følge retningen i SF’s vision”:

”Men SF mangler i lighed med Venstre at præsentere en samlet økonomisk politik, der gør det muligt for os at forholde os til, hvordan det skal hænge sammen. Vi er glade for de her visioner fra SF, men det skal ikke være en gratis omgang. Ellers bliver det løsrevne forslag,” siger Mattias Tesfaye.

Hos Center for Familieudvikling ser par- og familieterapeut Steen Kruse gode takter i udspillet.

”Der er bestemt nogle tiltag her, jeg kun kan hylde. Jeg tror dog, at børnefamiliernes problemstillinger skal løses på mange måder. De skal også løses indefra, men politisk synes jeg, at eksempelvis muligheden for at passe sine børn, når de er syge, er et virkelig godt udspil,” siger Steen Kruse, der dog savner mere fokus på skilsmisseproblematikken:

”Der er forældre, der går fra hinanden, fordi de ikke ved, hvad de ellers skal gøre. Og de kan have behov for at få hjælp langt tidligere,” siger Steen Kruse.

Grundlæggende handler det om at give børnefamilierne ro på, siger Olsen Dyhr.

Men er flere af forslagene ikke svære at gennemføre i praksis? Vil det ikke eksempelvis give store problemer på arbejdspladserne, at alle forældre får ret til tre ugers sammenhængende sommerferie i skoleperioden?

”Nej, for der er allerede rigtig mange arbejdsplader, som får det til at hænge sammen. Det, at man får sammenhængende sommerferie, vil gøre det nemmere for børnene at komme ned i gear. De oplever jo, at de bliver testet 38 gange i løbet af deres skoletid. Det stresser dem rigtig meget. Det er mærkeligt at sige i den her tid, men børn skal have mulighed for at kede sig,” siger Pia Olsen Dyhr.