SF: Staten skal redde Udkantsdanmark

Socialdemokraterne støtter udspil fra SF til gavn for udkantsområderne. Staten må spille en massiv og aktiv rolle for at vende udviklingen, som de to partier ikke vil overlade til markedet. Venstre stejler og spørger, hvor pengene skal komme fra

SF's omfattende udkantsudspil, "Danmark i balance" indebærer blandt andet, at staten skal sikre udvikling og vækst ved at låne penge til de små og mellemstore virksomheder, der ofte afvises af bankerne, når de forsøger at etablere sig i udkantsområderne. -
SF's omfattende udkantsudspil, "Danmark i balance" indebærer blandt andet, at staten skal sikre udvikling og vækst ved at låne penge til de små og mellemstore virksomheder, der ofte afvises af bankerne, når de forsøger at etablere sig i udkantsområderne. -. Foto: Sonja Iskov Denmark.

Markedskræfterne har ifølge SF fejlet i forhold til Danmarks udkantsområder. Problemer med affolkning og arbejdsløshed ophobes. Derfor må staten gribe ind, mener SF, der nu præsenterer et omfattende udkantsudspil, "Danmark i balance", til hjælp for omkring 800.000 borgere i 22 særligt hårdt ramte kommuner.

Blandt andet skal staten sikre udvikling og vækst ved at låne penge til de små og mellemstore virksomheder, der ofte afvises af bankerne, når de forsøger at etablere sig i udkantsområderne. Pengene skal komme fra renteindtægterne fra bankpakke 2. Samtidig skal den kollektive trafik og busnettet styrkes af hensyn til især de unge og ældre. Regningen skal deles mellem staten og busselskaberne. Derudover skal butiksdøden undgås ved, at kommunerne får mulighed for direkte at pålægge de store butikskæder at lave satellitbutikker og/eller vareudbringning i lokalområderne.

– Det er nødvendigt, hvis der stadig skal bo mennesker i udkantsområderne. Ellers lægges områderne øde, og så bliver det for alvor et fattigt samfund. Det handler altså om at skabe bedre sammenhængskraft, siger SF's kommunalordfører Flemming Bonne om udspillet, der ifølge beregningerne koster omkring en milliard kroner.

– I forhold til hvad samfundet investerer i hovedstadsområdet, hvor der bor omtrent lige så mange mennesker som i udkantsområderne, så er det kun en brøkdel. Vi kan også se, at markedet ikke kan regulere problemet. Vi ved, at markedet skal styres med forskellige incitamenter og nogle gange med forskellige pålæg, siger han.

Udkantsudspillet fra SF harmonerer med Socialdemokraternes kommunalpolitik, forklarer kommunalordfører Rasmus Prehn (S):

– For at blive i SF's afsæt, handler det om, at markedet har spillet fallit. Og nu må fællesskabet og demokratiet tage over.

Venstre står over for at lancere sit eget udspil til gavn for randområderne, "Danmark i bedre balance," og har ikke meget til overs for SF's "Danmark i balance."

– Jeg er sikker på, man kan finde inspirationen til forslaget i det tidligere Østeuropa. Det er ikke noget, som vi vil følge i Venstre. Men jeg vil rose Socialistisk Folkeparti for at bekende kulør, siger Sophie Løhde og fortsætter:

– Socialistisk Folkeparti må også have ledt i gamle partiprogrammer efter modeller til at løse Udkantsdanmarks problemer. Jeg ærgrer mig over, at det endnu en gang er nødvendigt at spørge: Hvor kommer pengene fra? Og det er dybt beklageligt, at man vil statsliggøre alverdens ting for at løse problemer i Udkantsdanmark.

Bedre mening giver SF's udkantsudspil for Lauge Larsen (S), borgmester i Morsø Kommune. Her har man mistet slagteri og fabrikker, der er flyttet til Polen og Kina. Sygehus og politi er blevet flyttet fra kommunen, og arbejdsløsheden er fordoblet med finanskrisen. Samtidig er jordpriserne halveret, mens de to lokale banker er forsigtige med at låne penge ud, forklarer borgmesteren og sammenfatter:

– Jeg kan sagtens forestille mig, at SF's udspil kan være med til at sparke ting i gang.

beck@kristeligt-dagblad.dk