SF vil kræve arbejdsløse indvandrere i uddannelse

Ledige indvandrere skal uddanne og kvalificere sig til et job, ellers skal de skæres i ydelser, foreslår SF.

SF vil stille krav om, at arbejdsløse indvandrere skal deltage i et uddannelsesforløb for at opkvalificere sig til at komme i arbejde. Det siger uddannelses- og forskningsordfører Jacob Mark (SF):

- I stedet for at stille krav om et arbejde, så skal vi stille krav om, at de arbejdsløse indvandrere skal tage et uddannelsesforløb eller et sprogkursus.

- Det, tror vi, vil hjælpe flere ind på arbejdsmarkedet. Det vil være godt både for den enkelte og for samfundet, siger han.

SF vil fremføre kravet om uddannelse i et beslutningsforslag i Folketinget i løbet af de kommende to uger, fortæller Jacob Mark.

Det er uddannelse inden for for eksempel sprog, it og regnskab, som partiet vil stille krav om, at indvandrere uden for arbejdsmarkedet skal deltage i.

Følger den ledige ikke kravet, vil personen få beskåret sin offentlige ydelse.

- Som samfund har vi også en forpligtigelse til at stille krav.

- Når vi bruger mange penge på at give folk ydelser, fordi de er ledige og skal understøttes, så skal de også gøre, hvad de kan, for at komme ind på arbejdsmarkedet, siger Jacob Mark.

Kravet om at tage et kursus eller en uddannelse skal gælde alle aktiveringsparate indvandrere, som står uden arbejde.

- Vi skal nå hele den gruppe af mennesker, som har været i Danmark i et stykke tid, men ikke er i arbejde.

- Det store problem er, at vi har med nogle mennesker at gøre, som alt for længe har været overset, og som der ikke er stillet krav til, siger ordføreren.

Landets jobcentre skal vejlede de ledige i forhold til de forskellige muligheder for uddannelse og kurser.

Hos Venstre hilsner uddannelsesordfører Jakob Engel-Schmidt (V) forslaget velkommen. Han vil gerne diskutere det med SF, men han er ikke sikker på, at han kan støtte det.

- Jeg er ikke sikker på, at det at tvinge folk til at tage en uddannelse nødvendigvis vil løse problemet.

- Vi har fået indsigt i, hvad indvandring koster samfundet. Det må overvejes, om regningen skal blive dyrere, og hvordan vi motiverer dem bedst, siger Jakob Engel-Schmidt.

Indvandrere og efterkommere koster samlet set 28 milliarder kroner om året, viser en undersøgelse, som Finansministeriet har gennemført, med udgangspunkt i offentlige indtægter og udgifter i 2014.