SFs afgang udstiller venstrefløjens identitetsproblem

Højrefløjen har fået patent på de grundlæggende svar på, hvordan samfundet skal indrettes. Venstrefløjen har endnu ikke fundet et reelt alternativ til det kapitalistiske system, lyder det fra politisk iagttager

Christian Lollike er for tidligt ude, men det betyder ikke, at han ikke principielt har ret i, at kunsten er vigtig, når vi skal bearbejde et kollektivt traume, siger lektor Tore Rye Andersen
Christian Lollike er for tidligt ude, men det betyder ikke, at han ikke principielt har ret i, at kunsten er vigtig, når vi skal bearbejde et kollektivt traume, siger lektor Tore Rye Andersen. Foto: Keld Navntoft/.

Da SF trådte ind i regeringen i oktober 2011, var det første gang, at partiet for alvor blev ansvarligt for at trække den politiske dagsorden til venstre.

I dag valgte SF at forlade regeringen, og selvom partiformanden Annette Vilhelmsen ved formiddagens pressemøde opremsede en række politiske sager, partiet havde fået gennemført i regeringstiden, tegner der sig generelt et andet billede, når man ser på den politiske bundlinje: Man har i det forgangne regeringssamarbejde ikke kunnet se en egentlig socialistisk politik, mener historiker Claus Bryld fra Roskilde Universitet, der har iagttaget venstrefløjen gennem 40 år og selv har en fortid i SF.

LÆS OGSÅ: Vilhelmsen: Min afgang bliver en ny start for SF

Der har ikke været et reelt centrum venstre-samarbejde i regeringen. Det hele har været midterpolitik med store forlig med Venstre og De Konservative, siger han.

SFs plads i regeringen vidner ifølge Claus Bryld om, hvor utrolig vanskeligt det er for et socialistisk parti at sidde i en regering i et kapitalistisk samfund. Der er grundlæggende ikke mulighed for at sætte sig igennem med et systemoverskridende program.

Og det er ikke kun SF, der har et problem, lyder det fra Tim Knudsen, professor emeritus fra Københavns Universitet. Dagens scenarie vidner om, at der er et grundproblem på hele venstrefløjen. Det står ikke længere klart, hvad det er for en kamp, de røde partier kæmper:

Der er en idékrise, som har martret venstrefløjen i årtier. Liberalismen og markedstænkningen har sejret, og venstrefløjen står ikke længere for et reelt alternativ og en helt ny verdensorden, siger han.

LÆS OGSÅ: Astrid Krag skifter til Socialdemokraterne

Problemet går helt tilbage til slutningen af 1970erne, hvor der skete et voldsomt skift i hele tænkningen og sproget om samfundet, forklarer Tim Knudsen. Tanken om det frie marked vandt frem, globaliseringen tog fart, og man begyndte at problematisere den offentlige sektor. Den blev ikke længere set som en løsning på problemer, men som et problem i sig selv. Forestillinger om planøkonomi og økonomisk demokrati døde. Der kom også et helt nyt syn på borgerne, som i højere grad blev set som kunder i stedet for som aktive medborgere og vælgere. Murens fald og det kommunistiske systems kollaps blev også en meget stor del af det meget omfattende paradigmeskifte.

Selv om Sovjet ikke var et forbillede for venstrefløjen, så betød det alligevel, at man troede på, at verden kunne indrettes på flere forskellige måder. Den tro har man mistet i dag. De store spørgsmål om, at man kan indrette samfundet markant anderledes, bliver ikke længere diskuteret, siger Tim Knudsen.

LÆS OGSÅ: Fem skarpe citater fra Hønge-høvdingen

Han mener, at hele venstrefløjens problem er, at den ikke længere har et bud på et helt andet samfund, som den selv tror inderligt på. Højrefløjens kapitalistiske og markedsorienterede samfund har sejret:

Enhedslisten taler stadig om et andet samfund, men det står næppe mange klart, hvad partiet mener. Jeg mener, at hele forløbet med SF i regeringen vidner om, at venstrefløjen stadig ikke evner at tegne et klart billede af, hvilket anderledes samfund, den ønsker i forhold til det kapitalistiske, siger Tim Knudsen.

Historikeren Claus Bryld ser mere lyst på venstrefløjens muligheder fremover. Den nye situation, hvor SF har forladt regeringssamarbejdet, kan meget vel vise sig at være med til at styrke de røde partier og få nogle af de gamle mærkesager tilbage. Claus Bryld peger på, at dansk politik nu er ved at ligne en mere klassisk konstellation, som den så ud fra 60erne, hvor Venstresocialisterne sad i Folketinget sammen med SF.

LÆS OGSÅ: Regeringen står styrket efter SF-exit

Det bliver en mere klassisk venstrefløj. SFs afgang er ikke kun et nederlag, men kan også være en styrkelse for venstrefløjen. Nu kan partierne markere sig tydeligere på mærkesagerne og være et klart alternativ til Socialdemokraterne, siger Claus Bryld.

Tim Knudsen mener derimod, at SFs rolle meget vel kan være udspillet. Han siger, at venstrefløjen i dag har udviklet sig, så det er svært at se, hvilken plads SF har i det politiske landskab.

Det er tvivlsomt, om der længere er plads til et venstrefløjsparti mellem Enhedslisten og Socialdemokraterne, især efter at Enhedslisten er gået hen og blevet et mere almindeligt parlamentarisk parti. Det kræver meget fantasi for at se, hvilken profil SF skal indtage for at markere sig selvstændigt på venstrefløjen, siger han.