Verden har brug for handling

1,8 millioner underskrifter til verdens politikere, med opråb om at de skal gøre noget ved klimaforandringerne

I disse dage er der klimatopmøde i Paris. FN's klimachef Christiana Figueres har modtaget næsten 1,8 millioner underskrifter for et bedre klima.
I disse dage er der klimatopmøde i Paris. FN's klimachef Christiana Figueres har modtaget næsten 1,8 millioner underskrifter for et bedre klima. Foto: ©2015 Sean Hawkey, all rights reserved.

I weekenden overleverede en koalition af forskellige religiøse organisationer, inklusive Folkekirkens Nødhjælps globale netværk ACT Alliance, næsten 1,8 millioner underskrifter til FN's klimachef Christiana Figueres.

De mange underskrifter kom med et budskab om, at verden har brug for handling, og at vi er nødt til at tage klimaforandringerne meget seriøst. Et budskab, som en meget rørt Christiana Figueres tog med sig videre til åbningen af årets store klimatopmøde, COP21. Historien om de mange underskrifter er god, og der er en grund til, at de udløser følelser hos FN-chefen.

Der er tusinder af pilgrimsvandrere og frivillige rundt om i verden, der står bag initiativet, sammen med en række organisationer som Folkekirkens Nødhjælp og Grøn Kirke i Danmark. Folk har gået, og de har cyklet, de har stået på torve og i skoler, de har talt med mennesker på gaden og gennem deres sociale netværk. Budskabet har været tydeligt: skaberværket er noget vi skal passe på, og lige nu er der brug for handling!

En række religiøse ledere deltog i begivenheden. Den anglikanske ærkebiskop, Thabo Makgoba, fra Sydafrika, understregede vigtigheden af en fair aftale, ikke kun for dem, som har, men for alle Guds folk på denne jord. Imam Ibrahim Saidy understøttede hans budskab og understregede, at Koranen taler om, at verden blev skabt i balance, og at vi skal opretholde denne balance.

Budskaberne fra de mange pilgrimsvandrere og religiøse ledere gør indtryk. Og det er godt, for søndag aften åbnede klimatopmødet formelt, og nu er der tid til forhandlinger. Verdens ledere er på plads i Paris, og nu er det Danmarks statsminister, Lars Løkke Rasmussen, som skal i dialog med sine kollegaer. Med ham på mødet er blandt andet USA's præsident Barak Obama, og Kinas præsident Xi Jinping.

At mødet begynder med deltagelse af så mange toppolitikere er godt. De tager desværre hjem allerede i morgen, men inden da har de mulighed for at give retning, energi og mandat til deres nationale forhandlere, så de kan øge ambitionen i forhandlingerne.

Det seneste år har været fyldt af paradokser. Statsledere har gang på gang understreget, at klimaforandringerne er alvorlige, og at der er brug for at øge ambitionen. Alligevel har forhandlingerne i FN-regi ikke leveret de store fremskridt indtil videre.

Når statscheferne tager hjem i morgen har diplomaterne fem dage tilbage. Derefter kommer et nyt hold med ministre, denne gang klima- miljø- og energiministre, som skal forhandle de sidste knaster på plads, således at en endelig aftale kan vedtages den 11 december.

Vi må håbe på at diplomaterne lytter både til de religiøse ledere, de mange pilgrimsvandrere og statscheferne, og at forhandlingerne i de kommende dage leder til både øget ambition, og konkrete skridt hen imod mod en global aftale.