For den tålmodige kan vejen fra fald til ny storhed være kort.
Blot otte måneder efter at det socialdemokratiske folketingsmedlem Henrik Sass Larsen blev forbigået som minister, blev han i går udnævnt til ny gruppeformand for folketingsgruppen.
LÆS OGSÅ: Henrik Sass Larsen fastholder sine klager mod S-ministerier
Han kunne i september ikke blive sikkerhedsgodkendt af PET på grund af kontakter til Torben Ohlsen Jensen, Suzuki-Torben en Bandidos-rocker fra Køge, som havde forsøgt at få Sass hjælp i en forældremyndighedssag.
Da sagen kom frem, undskyldte Sass Larsen straks den fejl, det var at besvare flere sms-beskeder og mødes med en rocker på en café i Køge, og han rykkede tilbage på bageste række i folketingssalen uden tillidsposter.
Det var tilsyneladende en fornuftig strategi, som har banet vejen for det hurtige comeback.
Ifølge flere eksperter er det en rigtig god idé at sige undskyld, hvis man senere vil vende tilbage i politik.
I nyere tid er der således flere eksempler på, at politikere med en skandalesag har gjort netop det.
Den daværende familie- og forbrugerminister Henriette Kjær (K) trak sig i februar 2005 fra sin post, da der blev blæst om hendes og mandens, Erik Skov Pedersens, rodede privatøkonomi. Senere blev hun igen politisk ordfører, men det var dog definitivt slut, da der igen rejste sig en mediestorm om ubetalte regninger i januar 2011.
En andet daværende konservativt folketingsmedlem, Per Ørum Jørgensen, blev taget for spritkørsel i februar 2010 og tog omgående orlov fra Folketinget og gik i behandling for alkoholmisbrug.
Få måneder efter vendte han tilbage, blev løsgænger og skiftede til Kristendemokraterne, som han senere blev leder af.
Et tredje eksempel er Socialdemokraternes udenrigsordfører, Jeppe Kofod, der i marts 2008 trak sig som ordfører, fordi han havde haft et seksuelt forhold til en 15-årig pige. Få uger senere blev han dog genopstillet som folketingskandidat, og i august samme år var han tilbage på sin post som udenrigsordfører.
Hvis man fremturer, som for eksempel Farums tidligere borgmester Peter Brixtofte har gjort, så er det vanskeligt at komme tilbage i politik. Men hvis man siger undskyld, lægger sig fladt ned og venter en periode, til pressens interesse forsvinder, så kan man have gode muligheder for at gøre comeback, siger lektor Rune Stubager fra Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet.
Ifølge ham kan man ikke trække nogen klar grænse for, hvad der gør det muligt eller umuligt for en politiker at vende tilbage til en magtfuld post. Selvom man nok kan nævne i hvert fald en snes eksempler i nyere tid, er de alle forskellige.
Men jeg tror, grænserne har rykket sig, især med hensyn til politikernes personlige forhold. I 1960erne havde vi jo en statsminister, som var maniodepressiv (Viggo Kampmann, red.), og det forhold, mange landspolitikere havde til alkohol, var heller ikke gået i dag, siger Rune Stubager.
Lektor Johannes Andersen fra Aalborg Universitet mener, at det i høj grad handler om politikernes selvtillid og styrke, om de kan vende tilbage eller ej.
Som eksempel nævner han Ritt Bjerregaard, der først i 1978 røg ud som minister, fordi hun havde overnattet i en dyr suite på hotel Ritz i Paris. Hun kom dog hurtigt tilbage og blev socialminister og senere gruppeformand for Socialdemokraterne på Christiansborg.
I 1991 mistede hun den på post på grund af en sag om en dyr bolig i København byen, som hun senere igen blev overborgmester for.
Ritt Bjerregaard har haft en kolossal styrke og selvtillid, og det kendetegner en del af de politikere, der kommer igen.
Henrik Sass Larsen har også stor selvtillid, men det er alligevel lidt overraskende, at han kommer tilbage så tidligt. Måske er det for tidligt, når spørgsmålet om PETs sikkerhedsvurdering ikke er afklaret endnu, siger Johannes Andersen.
Han peger på, at der generelt er forskel på, om politikere har været involveret i politiske eller personlige skandalesager. Normalt vil man hurtigst kunne vende tilbage efter de personlige sager, for der kan vælgerne lidt lettere identificere sig med politikerne. Så er det lettere at tænke, at det er menneskeligt at fejle.
Der er dog også eksempler på, at politikere relativt hurtigt har fået magt igen efter en politisk sag.
I 1990erne måtte justitsminister Pia Gjellerup gå af efter blot to måneder, fordi der tilsyneladende var rod i regnskaberne på kursusinstitutionen Solhavegård, som hun havde været formand for.
Pia Gjellerup blev i 1994 gruppeformand og i 1998 erhvervsminister. I 1994 måtte den daværende skatteminister Ole Stavad gå af på grund af en sag om Spar Nord, men også han blev minister igen, endda i selvsamme ministerium.
Endelig måtte Anders Fogh Rasmussen gå af som økonomi- og skatteminister i 1992 på grund af en sag om kreativ bogføring i ministeriet. Det var ingen hindring for, at han få år senere kunne blive formand for sit parti og i 2001 statsminister selv uden at have brugt ordet undskyld.