Silas samler verdens røde ungdom i Billund

Venstreorienterede unge fra hele verden samles i næste uge til ungdomslejr i Billund. Her står den på sommer, sol og socialisme, fortæller en af arrangørerne.

Silas L. Marker er blandt arrangørerne af en international sommerlejr for socialister i Billund i uge 30 (22. -28. juli). Arrangementet samler cirka 500 unge socialister fra hele verden.
Silas L. Marker er blandt arrangørerne af en international sommerlejr for socialister i Billund i uge 30 (22. -28. juli). Arrangementet samler cirka 500 unge socialister fra hele verden. Foto: Thomas Sjørup/Ritzau Scanpix

Mens ferieramte vestdanskere i stor stil søger mod Billund for at flyve sydpå, har en gruppe unge socialister fra på søndag og en uge frem den sydjyske by som slutdestination.

På en mark ved byen samles 4-500 unge fra hele verden til årets udgave af International Socialistisk Ungdomslejr, der siden 1984 har samlet dele af den venstreorienterede ungdom rundtom i Europa.

Det er anden gang, at ungdomslejren finder sted i Danmark.

En af arrangørerne er den 24-årige filosofistuderende Silas L. Marker, der selv deltager for tredje gang og ser frem til det tætpakkede program.

Hvorfor bruger du din sommer på sådan en lejr?

- Det lyder så banalt, men jeg mener virkelig, at hvis der er noget, der er uretfærdigt, som ikke er, som det skal være, så skal man lave det om. Og det gør man bedst ved at organisere sig sammen med andre.

Hvad er det, der skal laves om?

- For mig at se udspiller der sig en generel højredrejning i samfundet på globalt plan, hvor kapitalismen og neoliberalismen galopperer derudad. Og sideløbende en stigning i racisme og fremmedfjendskhed.

- Det kalder på modstand. Det er man nødt til at stoppe.

Hvordan stopper man det ved at sidde på en mark i Billund?

- Dels udveksler vi jo viden og erfaringer og gør grundlæggende hinanden klogere.

- Men det er ikke ren læsegruppe. Vi inspirerer også hinanden til at lave flere ting i hjemlandet og koordinerer aktioner internationalt, så man eksempelvis kan blive enige om, at i denne her uge gør vi alle sammen det her.

Taler I nogensinde om vold eller ej ved aktioner?

- Nej, det fylder ikke noget. Vi er imod vold.

I kalder lejren "Sommer, Sol og Socialisme". Hvor seriøst er arrangementet?

- Der er et tætpakket program med oplæg og workshops fra klokken otte om morgenen, så det er på ingen måde en fortsættelse af Roskilde Festivalen.

- Men der er da også plads til fester om aftenen og måske en udflugt til stranden.

I år er det syv år siden, at den frygtelige nedskydning af unge socialister på lejr på Utøya i Norge fandt sted. Hvordan fylder det i planlægningen af jeres lejr?

- Det har ikke fyldt noget særligt. Lige siden det skete, har vi tænkt, at det bare styrker vores behov for at mødes, og at vi ikke vil lade den ekstreme højrefløj vinde over os.

- Jeg forstår godt, at folk bliver skræmt, og vi har da også sikkerhed omkring vores lejre. Vi melder heller ikke offentligt ud, hvor de præcis finder sted. Men egentlig giver sådan noget som Utøya os bare endnu mere at kæmpe imod.

Ungdomslejren ved Billund finder sted fra 22. til 28. juli.

/ritzau/