Simon Spies Plads beholder sit navn: ”Livet er fuld af nuancer, og det er mennesker også”

Her samler Kristeligt Dagblad nogle af dagens vigtigste historier om tro, etik, eksistens og de værdikampe, der foregår i ind- og udland

Simon Spies Plads i Helsingør har fået lov til at blive.
Simon Spies Plads i Helsingør har fået lov til at blive. Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix.

Velkommen til dagens Morgensamling, hvor vi blandt andet lægger vejen forbi en skandaleombrust plads i det nordlige Sjælland. Vi starter dog i den danske venskabsby Mykolajiv i det sydlige Ukraine, som i går fik besøg af den samlede danske regeringstop. Det skriver flere medier, herunder DR.

Præsident Volodymyr Zelenskyj viste personligt statsminister Mette Frederiksen (S),  udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (Mod) og forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen (V) rundt i byen, som var en af de første, der blev angrebet, da russerne invaderede i februar sidste år.

De lagde blandt andet vejen forbi et militærhospital, og oplevelsen gjorde stort indtryk på de danske politikere:

“Den følelse, man står tilbage med i Mykolajiv, det er jo brutaliteten fra russernes side. Man er bevidst gået efter civile mål,” lød det fra Mette Frederiksen.

Hvad mente han med det?

Det danske visit gik ikke ubemærket hen under præsident Zelenskyjs daglige tale mandag aften. 

“Jeg takkede naturligvis Danmark for dets militære støtte, for markant at styrke vores artilleri og for dets villighed til at slutte sig til kampvognskoalitionen,” lød det fra ham i talen, som dog har skabt en del forvirring.

For selvom debatten om, hvorvidt Danmark bør bidrage med kampvogne til det ukrainske forsvar, har fyldt meget herhjemme, har forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen flere gange afvist at gøre netop dette.

Danmark har i alt 44 af de eftertragtede – og meget omtalte – Leopard-kampvogne, som man altså ikke har i sinde at sende til Ukraine. Til gengæld har Danmark lovet at bidrage med 19 Caesar artillerisystemer.

Statsminister Mette Frederiksen, forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen og udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen besøgte mandag ukrainske Mykolajiv.
Statsminister Mette Frederiksen, forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen og udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen besøgte mandag ukrainske Mykolajiv. Foto: Mads Nissen/Ritzau Scanpix.

Regeringen er bange for sin egen skygge

Mens den danske regeringstop modigt tropper op i det sydlige Ukraine, er tilgangen en anelse mere tilbageholdende herhjemme. Det skriver Kristeligt Dagblads politiske redaktør i denne analyse.

Det er lykkedes regeringen at skrabe 2,3 milliarder kroner sammen til trængende borgere, men ingen tør på nuværende tidspunkt at sige, præcis hvem pengene skal gå til.

Denne tilbageholdenhed kan både skyldes, at inflationen er på vej ned, og at man er bange for at puste den i gang igen. Men mest af alt vidner det nok om, at store bededagssagen har gjort regeringen en smule bange for sin egen skygge, lyder det i analysen.

Automatisk organdonation til debat

I disse dage tager vores politikere også stilling til organdonation. Flere politikere, herunder sundhedsminister Sophie Løhde (V), er åbne for, at alle automatisk bliver organdonorer, medmindre de aktivt har frabedt det.

Men i Det Etiske Råd ser man anderledes på sagen. Her mener 15 ud af 16 medlemmer ikke, at automatisk organdonation er vejen frem.

Rådets formand, Leif Vestergaard, mener, at man bedst bevarer respekten for den enkeltes selvbestemmelse ved at holde fast i organdonation som et aktivt tilvalg. Og det samme skriver avisen i dagens leder

87 døde i selvmordsangreb på moské

Mindst 87 er omkommet, og flere hundrede er blevet såret efter et voldsomt selvmordsangreb mod en moské i Peshawar i det vestlige Pakistan. Det skriver BBC.

Angrebet, som fik dele af moskéen til at styrte sammen, er det seneste i en række angreb rettet mod det pakistanske politi, og flere betjente menes at være omkommet under angrebet. Moskéen ligger ifølge BBC i et område med høj bevågenhed, da det huser flere politihovedkvarterer.

En repræsentant for det pakistanske Taleban tog ansvar for angrebet, kort efter at det fandt sted, men siden har gruppen taget afstand.

Redningsarbejdere i Peshawar leder efter overlevende i moskéens ruiner.
Redningsarbejdere i Peshawar leder efter overlevende i moskéens ruiner. Foto: Fayaz Aziz/Reuters/Ritzau Scanpix.

Voldsomt forbrug af vikarer på skandaleramt institution 

Det vakte harme, da Politiken i sidste uge beskrev, hvordan unge vikarer havde smuglet hash og piller ind til unge indsatte på den sikrede institution Bakkegården i Nykøbing Sjælland. Vikarerne, som var alene med de unge i 14 dage i løbet af sommerferien, havde også selv indtaget stoffer og festet med de indsatte.

Og situationen er ikke opstået ud af det blå. Politiken kan nu afsløre, at Bakkegården har haft et voldsomt forbrug af vikarer i de seneste år. Institutionen, som huser op til 15 unge, brugte 66.790 vikartimer i 2021, hvilket er en overskridelse af budgettet på 468 procent. Og det udgør en sikkerhedstrussel for borgerne og de indsatte unge, lyder det fra socialtilsynet.

Simon Spies Plads overlever

Den berømte, og efterhånden berygtede, forretningsmand Simon Spies er blevet diskuteret flittigt, siden DR sidste sommer sendte dokumentaren “Spies og morgenbolledamerne”, der sætter fokus på Simon Spies' seksuelle forhold til helt unge ansatte. 

I rejsekongens egen fødeby Helsingør satte dokumentaren gang i en debat om, hvorvidt ‘Simon Spies Plads’ skulle have et nyt navn. Men det kommer ikke til at ske, for med et snævert flertal på 13 mod 12 har Helsingør Kommunes byråd netop stemt imod navneændringen. Det skriver Helsingør Dagblad.

“Livet er fuld af nuancer, og det er mennesker også,” lyder det fra byrådsmedlem Gitte Kondrup (S), som endte med at tippe balancen i afstemningen. 

Simon Spies Plads i Helsingør har fået lov til at blive.
Simon Spies Plads i Helsingør har fået lov til at blive. Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix.

Rettelse: Fredag den  27. januar skrev Morgensamling, at flere britiske museer – herunder British Museum – vil afskaffe ordet "mumie". Museet har dog efterfølgende fortalt til nyhedsbureauet Reuters, at det ikke er tilfældet. Kristeligt Dagblad beklager fejlen.  

Morgensamling er Kristeligt Dagblads nyhedsoverblik om tro, etik og eksistens. Morgensamling skrives på skift af den digitale redaktions journalister og udsendes som nyhedsbrev alle hverdage. Skriv dig op her.