Skak har fået et comeback takket være corona, tv og – ikke mindst – drama

Aldrig har så mange spillet skak på internettet. Også Dansk Skak Union melder om fremgang i medlemstallet efter flere års frafald

Sidste år anklagede verdensmester Magnus Carlsen fra Norge sin 19-årige amerikanske modstander Hans Niemann (billedet) for snyd efter et parti, som Carlsen tabte. Siden vidste en undersøgelse, at Hans Niemann har snydt over 100 gange.
Sidste år anklagede verdensmester Magnus Carlsen fra Norge sin 19-årige amerikanske modstander Hans Niemann (billedet) for snyd efter et parti, som Carlsen tabte. Siden vidste en undersøgelse, at Hans Niemann har snydt over 100 gange. Foto: Bill Greenblatt/Shutterstock/Ritzau Scanpix.

For en uge siden ramte verdens største skakhjemmeside, chess.com, en milepæl. Den rundede 20 millioner medlemmer, som dagligt logger ind på hjemmesiden for at spille skak mod hinanden og mod skakcomputere.

Det er ikke kun chess.com, der har oplevet en stigende interesse for skak over de seneste år. Også Dansk Skak Union melder om fremgang i medlemstallet efter flere års frafald.

"Siden 1980'erne har vi tabt medlemmer. Engang havde vi 10.000 på landsplan og for få år siden var vi nede på omkring 3500. Men nu er det ved at vende," siger Thomas Vestergaard, presseansvarlig i Dansk Skak Union.

Han peger på en række forhold, der kan forklare fremgangen i interessen for både digitale og fysiske skakspil:

"Det startede for alvor under coronapandemien, hvor folk sad indenfor og skulle finde på noget at bruge tiden på, så kom tv-serien 'Queens Gambit', der præsenterede skak på en helt ny måde," siger Thomas Vestergaard.

I tv-serien møder vi den unge, stilfulde og kæderygende kvinde Beth Harmon, der parti efter parti nedlægger sine mandlige modstandere. Efter tv-seriens premiere fik mænd og kvinder i alle aldre øjnene op for spillet.

Thomas Vestergaard fortæller, at skakspillene på skakunionens webshop hurtigt blev udsolgt , ligesom flere ønskede at melde sig ind i skakklubberne, selvom klubberne holdt lukket grundet pandemien.

Nu hvor klubberne er åbnet igen, er medlemstallet i Dansk Skak Union kravlet op over 4000. Thomas Vestergaard bemærker også, at flere caféer i landets større byer er begyndt at afholde skak-arrangementer.

"Selvom den største fremgang foregår på nettet, er der helt klart også en interesse i at spille fysisk over for hinanden," fortæller han.

For nylig har historier fra skakverdenens absolutte elite skabt fornyet opmærksomhed om spillet.

Sidste år anklagede verdensmester Magnus Carlsen fra Norge sin 19-årige amerikanske modstander Hans Niemann for snyd efter et parti, som Carlsen tabte. Siden viste en undersøgelse, der blev foretaget af chess.com, at Hans Niemann har snydt i mere end 100 tilfælde i digitale skakspil.

"Det er en skidt historie. Men, som man siger: dårlig omtale er bedre end ingen omtale. Sjældent er skak kommet på forsiden af aviserne," siger Thomas Vestergaard.

Hjemmesiden chess.com peger på endnu et forhold, der forklarer den fortsat stigende interessere i skak.

Dagen dag før VM i Qatar optrådte fodboldlegenderne Lionel Messi og Cristiano Ronaldo på et billede, hvor de spiller skak, og billedet, der blev lagt op på det sociale medie Instagram, opnåede allerede dagen efter 34 millioner likes. 

Og netop rollemodeller kan være nøglen til yderligere succes i Danmark, mener Thomas Vestergaard:

"Hvis vi kan få en dansk udgave af norske Magnus Carlsen, så ville endnu flere få øjnene op for spillet."