Skal børnefamilier kunne bo uden for asylcentrene?

Børnefamilier opholder sig i længere perioder i asylcentrene, mens deres sager behandles. Ved årsskiftet havde 77 børn boet mere end to år på et asylcenter, mens 169 børn havde boet der mellem et og to år, skriver Jyllands-Posten. Opholdet kan ifølge psykologer belaste børnene med angst og depression. Oppositionen vil nu sikre, at børn højst bor på et asylcenter i seks måneder og får støtte fra Dansk Røde Kors. Regeringen og DF afviser

Asylcenteret i Rødby. På billedet ses Mojgan Hoseyhi, 24 år (kvinden) Said Golab, 30 år (manden) Fatima 7 år Zeinab, samt parrets mindste på knap 10 måneder (i børnekrybben).
Asylcenteret i Rødby. På billedet ses Mojgan Hoseyhi, 24 år (kvinden) Said Golab, 30 år (manden) Fatima 7 år Zeinab, samt parrets mindste på knap 10 måneder (i børnekrybben). Foto: Jeppe Bøje Nielsen.

Ja, mener Anne la Cour, asylchef, Dansk Røde Kors

"Det er vigtigt, at vi prøver at normalisere dagligdagen så meget som muligt for børnene, mens de venter på en afgørelse. Og uanset hvor mange aktiviteter, man lægger ind i dagligdagen på et Røde Kors-asylcenter, bliver det aldrig et normalt liv. Derfor er det en god idé, at ressourcestærke familier får mulighed for at flytte ud i noget, der mere ligner en normal dagligdag."

Selvom asylcentrene ofte er trøstesløse, giver de børnene netværk og professionel hjælp. Hvis familierne flytter ud, er de overladt til sig selv og med sprogbarrierer og eventuelle traumer. Hvad er børnene egentlig bedst tjent med?

"Man skal netop lave et system, som gør, at de ikke er så overladt til sig selv. De har stadig brug for støtte – det er klart, når de voksne typisk ikke kan sproget. Men det ændrer ikke ved det faktum, at forholdet mellem børn og forældre i mange situationer kan forbedres ved, at man sætter en mere normal boligramme omkring dem."

Forældrene må ikke arbejde i Danmark, mens asylansøgningerne behandles. Hvordan undgår man, at familierne isoleres, hvis de flytter uden for asylcentrene?

"Der må jeg understrege, at Røde Kors synes, det er stærkt beklageligt, at folk ikke må arbejde, mens de er asylsøgere. Vi er fortalere for, at de får mulighed for at arbejde efter seks måneder ligesom i andre EU-lande. Men jo, det er en særlig udfordring. Forældrene vil stadig blive tilbudt undervisning og praktikordninger. Men jeg vil også gerne understrege, at der er asylsøgere, som har oplevet tortur eller er traumatiserede, og som har brug for tæt kontakt med en sygeplejerske eller en netværksmedarbejder. Og for hvem det ikke er ideelt at flytte uden for centrene."

Venstres Karsten Lauritzen argumenterer, at folk normalt sidder fast i asylcentrene, fordi de ikke kan eller vil rejse hjem, og at de ikke skal belønnes med muligheden for at flytte uden for centrene. Er det ikke rimeligt nok?

"Hvis folk har fået afslag på asylansøgningen, skal de som udgangspunkt tage hjem, men mange har ikke muligheden. Tag gruppen af somaliere: De kan i øjeblikket ikke tage til Somalia. Og i en situation, hvor objektive omstændigheder forhindrer dem, bør vi sikre os, at de har så værdigt et liv som muligt, mens de venter. Det gælder de nyankomne og dem, der har fået endeligt afslag."

beck@k.dk

Nej, mener Karsten lauritzen, integrationsordfører, Venstre

"Vi vil hellere arbejde på at nedbringe sagsbehandlingstiden. Sagen er, at mange asylsøgere ikke bliver anerkendt som flygtninge, og hvis man følger oppositionens forslag, skal de først bo seks måneder i centrene. Derefter skal de bo tre eller fire måneder uden for asylcentrene, hvorefter en del får afslag og skal vende tilbage til deres hjemland. Hvis de derimod anerkendes, flytter de ud i kommunerne for at blive integreret i det danske samfund. Jeg tror, mange familier vil sige nej tak til tilbuddet om at flytte uden for centrene midlertidigt. Jeg tror heller ikke, at tilbuddet vil være særlig gavnligt for dem."

Hvad så med de psykiske problemer, som nogle børn får på asylcentrene – er det et nødvendigt onde?

"Jeg tror ikke, at problemerne kommer af at bo på centrene, men af den uvished, der er om, hvorvidt de bliver anerkendt som flygtning eller ej. Og den uvished vil stadig være der, hvis man bor uden for asylcentrene. Men jeg ser gerne, at sagsbehandlingstiden bliver kortere: Lige nu er behandlingstiden maksimalt seks måneder i Udlændingeservice og fire måneder i Flygtningenævnet. I stedet for at bruge penge og ressourcer på at flytte familier rundt, skal vi hellere bruge kræfterne på at lave en kortere behandlingstid."

Frygter du ligesom DF?s Peter Skaarup, at familierne opdager, at Danmark er et dejligt land at bo i og derfor ikke vil vende hjem?

"Det er en berettiget frygt, men jeg tror hellere, at familierne vil have et hurtigt svar på, om de kan blive anerkendt som flygtninge eller ej. Jeg synes heller ikke, man kan være bekendt at lade folk flytte ud fra centrene efter seks måneder. Det betyder, at børnene skal flytte skole, og at man begynder en integration, som lige pludselig kan blive afbrudt på grund af et afslag på asylansøgningen."

Hvad er det acceptable loft for, hvor længe et barn kan bo på et dansk asylcenter?

"Det kan jeg simpelthen ikke svare på. Vi har sagt, at hvis man medvirker til sin hjemsendelse, men er forhindret i at rejse hjem, fordi ens hjemland eksempelvis ikke vil acceptere én, så får man opholdstilladelse efter 18 måneder. Men når familierne ikke ønsker at medvirke til hjemsendelsen – hvilket mange ikke gør, og som er årsagen til, at nogle familier sidder fast i asylcentrene i årevis – vil det være et forkert signal at belønne dem."

beck@k.dk