Skal grænsen for fri abort rykkes? Se partiernes svar

Kristeligt Dagblad har spurgt de 14 opstillingsberettigede partier om de mener, at abortgrænsen skal rykkes. Læs deres svar her

I dag er grænsen for fri abort 12 uger. Kristeligt Dagblad har spurgt partierne, om de er enige eller uenige i, at den skal ændres til senere i graviditeten.
I dag er grænsen for fri abort 12 uger. Kristeligt Dagblad har spurgt partierne, om de er enige eller uenige i, at den skal ændres til senere i graviditeten. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix.

Skal grænsen for fri abort forlænges, så det er muligt at få en abort senere i graviditeten? Kristeligt Dagblad har stillet de 14 opstillingsberettigede partier 20 spørgsmål om værdipolitiske emner forud for Folketingsvalget 2022– herunder abort. Her blev partierne præsenteret for følgende udsagn:

Den nuværende abortgrænse for fri abort på 12 uger bør forlænges til et senere tidspunkt i graviditeten.

Partierne har kunnet svare på en skala fra helt uenig til helt enig og har haft mulighed for at uddybe. Her er deres svar.

Radikale Venstre

Andreas Steenberg har på vegne af Radikale Venstre svaret "Hverken eller" til udsagnet. Han uddyber i denne kommentar:

"Vi er åbne for at diskutere, om grænsen for fri abort ligger det rigtige sted i dag. I Radikale Venstre er vi optagede af, at diskussionen bliver på et oplyst grundlag, og vi opfordrer derfor folketingets Sundhedsudvalg til at henvende sig til Etisk Råd for at igangsætte et arbejde med evaluering og modernisering af de danske regler for abort med henblik på en senere grænse for fri abort. Vigtigst af alt er dog, at vi fortsat har fri abort."

Opdatering: 

I september 2023 har Radikale Venstres medlemmer på et landsmøde stemt for at hæve grænsen for fri abort. 

I Jyllands Posten samme uge kunne man læse, at partiets folketingsgruppe er enig i at fjerne samrådene, samt at abortgrænsen skal hæves.

"Abortsamrådet skal afskaffes, fordi det umyndiggør kvinderne, at de ikke selv kan træffe den beslutning," lød det fra ligestillingsordfører Samira Nawa (R).

Det Konservative Folkeparti

Mette Abildgaard har på vegne af det Konservative Folkeparti svaret "Helt uenig" til udsagnet. Hun uddyber i denne kommentar:

"Abortgrænsen i Danmark fungerer fint, som den er i dag. Det rejser derimod nogle etiske dilemmaer, hvis grænsen rykkes til et senere tidspunkt. Jo længere kvinden er i graviditeten, jo mere veludviklet vil barnet være. Så aborter bør altid foretages så tidligt som muligt i svangerskabet. I dag er der mulighed for dispensation, hvis særlige forhold gør sig gældende, og den ordning fungerer."

Dansk Folkeparti

Morten Messerschmidt har på vegne af Dansk Folkeparti svaret "Uenig" til udsagnet. Han uddyber i denne kommentar.

"Vi har intet ønske om at ændre abortgrænsen. Hverken i den ene eller anden retning. Vi bakker op om den frie abort, som er kommet for at blive, men vi mener, at aborter skal foretages så tidligt som muligt."

Enhedslisten

Mai Villadsen har på vegne af Enhedslisten svaret "Enig" til udsagnet. Hun uddyber i denne kommentar:

"Danmark har en af de strengeste abortgrænser i Vesteuropa. Derfor er Enhedslisten åben for at diskutere, hvorvidt abortgrænsen skal hæves ud fra lægefaglige og etiske hensyn."

Opdatering: 

I år 2023 har Enhedslisten foreslået at hæve abortgrænsen til 22. graviditetsuge. 

"Når vi siger uge 22, så er det dels fordi, at der ligger en scanning omkring uge 20, der blandt andet kan påvise misdannelser og kromosomfejl. Vi synes, det er rimeligt, at kvinden selv kan drage konsekvensen af den scanning uden at spørge nogen om lov."

Sådan sagde Peder Hvelplund, sundhedsordsfører for Enhedslisten, til Kristeligt Dagblad i maj 2023. 

Kristendemokraterne

Marianne Karlsmose har på vegne af Kristendemokraterne svaret "Helt Uenig" til udsagnet. Hun uddyber i denne kommentar:

"KD står bag de nuværende regler for kvinders adgang til abort. Vi vil sætte fokus på nedbringelse af aborttallet gennem bedre forebyggelse, rådgivning og bedre alternativer til abort. Ingen kvinder skal stå alene i en svær situation, og ingen kvinder skal presses til abort, som det desværre sker i Danmark.

Vi skal have mod til at tale om abort som en etisk udfordring, men gør det på en ligeværdig måde med respekt og forståelse - ikke gennem forbud og skyttegravskrig som i USA."

SF

Karsten Hønge har på vegne af SF svaret "Uenig" til udsagnet. Han uddyber i denne kommentar:

"Den nuværende grænse ser ud til at fungere - med de dispensationsmuligheder som findes."

Danmarksdemokraterne

Peter Skaarup har på vegne af Danmarksdemokraterne svaret "Uenig" til udsagnet. Han uddyber i denne kommentar:

"Grundlæggende ligger abortgrænsen fornuftigt i dag, og lovgivningen giver allerede mulighed for dispensation - i særlige tilfælde senere end 12. uge."

Frie Grønne

Sikandar Siddique har på vegne af Frie Grønne svaret "Hverken eller" til udsagnet. Han uddyber i denne kommentar:

"Vi mener, at 12. uge er et fornuftigt udgangspunkt for abortgrænsen, så længe der - som i dag - er mulighed for at få godkendt abort senere i graviditeten under særlige omstændigheder."

Nye Borgerlige

Pernille Vermund har på vegne af Nye Borgerlige svaret "Helt uenig" til udsagnet. Hun uddyber i denne kommentar:

"Abortgrænsen i Danmark er passende. Reglerne, som de er i dag, skal ikke ændres."

Moderaterne

Jakob Engel-Schmidt har på vegne af Moderaterne svaret "Uenig" til udsagnet. Han uddyber i denne kommentar:

"Den nuværende grænse er baseret på lægefaglige vurderinger."

Opdatering: 

Regeringspartiet Moderaterne mener nu, at de 50 år gamle abortregler trænger til en opdatering. Det siger partiets ligestillingsordfører, Rosa Eriksen, til DR i september 2023:

"Lovgivningen er meget gammel – det er tid til at kigge på den igen. Vi kan se, at kvinder, der opdager, at de er gravide efter uge 12 er nødsaget til at rejse til Sverige eller England, hvor abortgrænsen er højere, hvis de har råd. Det, synes vi ikke, er fair."

Venstre

Sophie Løhde har på vegne af Venstre svaret "Helt uenig" til udsagnet. Hun uddyber i denne kommentar:

"Venstre har ingen planer om at ændre på den nuværende abortgrænse."

Socialdemokratiet

Rasmus Stoklund har på vegne af Socialdemokratiet svaret "Uenig" til udsagnet. Partiet har ikke uddybet sit svar.

Alternativet

Jan Kristoffersen har på vegne af Alternativet svaret "Enig" til udsagnet. Partiet har ikke uddybet sit svar.

Liberal Alliance

Alex Vanopslagh har på vegne af Liberal Alliance svaret "Uenig" til udsagnet. Partiet har ikke uddybet sit svar.