Skal landsholdet boykotte VM i Qatar? Formand for Danske Fodboldfans er ambivalent

Danmark har kvalificeret sig til VM i fodbold, men slutrunden holdes i Qatar, og formand for Danske Fodboldfans Christian Kokholm Rothmann har ikke tænkt sig at heppe fra tribunen

Tirsdag den 12. oktober kvalificerede landsholdet sig til VM i Qatar. Men diskussionen om netop værtslandet deler danske fans.
Tirsdag den 12. oktober kvalificerede landsholdet sig til VM i Qatar. Men diskussionen om netop værtslandet deler danske fans. . Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix.

Christian Kokholm Rotmann, formand for Danske Fodboldfans, hvordan oplevede du tirsdag aften i Parken, hvor Danmark kvalificerede sig til VM i fodbold?

Det er en vanvittig præstation, at Danmark har spillet otte kampe og scoret 27 mål uden at lade et mål gå ind. Men jeg havde og har også en ambivalent følelse, for vi har kvalificeret os til den mest debatterede slutrunde og slutrundevært nogensinde. Det gælder både det internationale fodboldforbund FIFA’s tildeling af værtsskabet til Qatar, som ifølge anklager, der allerede er godt dokumenterede, var et resultat af korruption. Og så har Qatar store problemer med menneskerettighederne, for eksempel er tusindvis af migrantarbejdere i byggesektoren angiveligt døde under forberedelserne til dette VM.

Deler danske fans den ambivalens, du føler?

VM i Qatar er et spørgsmål, der deler danske fans. Nogle synes, det er utrolig vigtigt, at vi diskuterer Qatar som vært. Andre mener, at vi skal holde sport og politik adskilt som den floskel, det er – for det er et argument, som oftest bruges af dem, der drager fordel af, at sport og politik ér blandet sammen, for eksempel Qatar. Hidtil har diskussionen haft som udgangspunkt, at nu må vi lige kvalificere os til VM, før vi træffer en beslutning om værtsnationen og tildelingen af det her værtsskab. Den undskyldning kan vi ikke bruge mere.

Bør landsholdet udeblive fra VM?

Qatar fik tildelt værtsskabet i 2010 af en lille eksklusiv gruppe i FIFA, der altså nu er anklaget for korruption. Jeg havde da håbet, at man i løbet af de seneste 11 år havde fundet ud af, at det er ikke verdens heldigste beslutning og omstødt den. Men fodboldens magthavere har ladet det passere, og nu er vi i en situation, hvor slutrunden er næste år, så spillere, fans og andre er tvunget til at træffe det svære valg, som andre burde have taget.

Vil Danske Fodboldfans protestere i Qatar?

Vi har endnu ikke besluttet, hvad vi vil gøre. Men tidligere i år formulerede vi fire krav, vi mener som minimum skal være på plads i Qatar, herunder adgang for den frie presse. Hvis de fire krav ikke opfyldes, vil vi anbefale, at Danmark boykotter slutrunden.

Har du selv tænkt dig at være med i Qatar?

Nej. VM i Qatar strider på rigtig mange måder mod de grundprincipper, sporten bygger på: Inklusion, fællesskab, fairplay. For mig at se forbryder sporten sig mod sig selv ved at afvikle et VM i Qatar.

Jeg synes, det er et kæmpe problem, at dem, der elsker sporten mest betingelsesløst, er dem, der står tilbage nu og skal træffe de sværeste valg, fordi sportens magthavere ikke formår det.

Christian Kokholm Rotmann

Formand for Danske Fodboldfans

I 2014 var Brasilien en kontroversiel VM-vært på grund af drab på beboere i slumområder, og også VM i Rusland i 2018 var en moralsk udfordring for dele af det internationale samfund. Hvad mener du om, at FIFA gang på gang vælger den slags værtsnationer?

Cash is king, siger man. Og derfor har der også været en diskussion om, hvorvidt det er nødvendigt at afholde VM hvert andet år. Men hvis de eneste værtsnationer, man har for sine slutrunder, er totalitære regimer eller det, der ligner – bør man arbejde sammen med dem? Det ødelægger sporten og dens værdier, at man jagter pengene, som man gør. Man tillader, at sporten bringes i miskredit under påskud af, at sport og politik ikke skal blandes sammen. Sådan misbruger totalitære regimer netop sporten politisk.

Hvordan har du det med at undvære en slutrunde?

Det ser jeg på ingen måde frem til. Slutrunder er noget magisk, man møder artsfæller fra hele verden; der er så mange, man deler interesse med. Jeg synes, det er et kæmpe problem, at dem, der elsker sporten mest betingelsesløst, er dem, der står tilbage nu og skal træffe de sværeste valg, fordi sportens magthavere ikke formår det.