Skal man kunne få aktiv dødshjælp? Mens opbakningen falder, blusser debatten op igen

En ny DR-dokumentar om aktiv dødshjælp får debatten til at blusse op igen. Kristeligt Dagblad har skrevet om emnet flere gange

Morfin piller fotograferet torsdag den 26. juli 2018
Morfin piller fotograferet torsdag den 26. juli 2018. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Bør det være muligt at få hjælp til at dø?

Det spørgsmål er blevet stillet utallige gange gennem tiden. Og nu bliver det stillet igen.

Fra i dag kan man på DR's streamingtjeneste se dokumentaren "På tirsdag skal jeg dø," hvor journalist Anders Lund Madsen følger Preben Nielsen i de sidste måneder af hans liv. 

Tre år forinden var Preben Nielsen ude for en arbejdsulykke, der gjorde ham lam fra halsen og ned, og nu har han bestilt en billet til Belgien, hvor han kan få hjælp til at dø. 

Aktiv dødshjælp er nemlig ulovlig i Danmark. Men flere mener, at det burde være lovligt. 

Én af dem var 61-årige Kjeld Rasmussen, der i 2013 selv rejste til Schweiz for at få hjælp til selvmord på en klinik. Han led af cerebral atrofi, hvor nerverne i hans hjerne og ryg var angrebet. Han gik besværet, snøvlede, når han talte, var svimmel og træt. Kristeligt Dagblad fulgte hans rejse i historien "En enkeltbillet til Zürich".

"Jeg har stået derude og kigget ned. Skulle man springe? Reb om halsen er jeg ikke vild med. Med piller risikerer man at overleve til frygtelige smerter og blive endnu mere handicappet end før. At springe ud foran et tog er ikke o.k. over for lokoføren," sagde Kjeld Rasmussen dengang til Kristeligt Dagblad om sine tanker forud for beslutningen.

Siden 2013 har flere lande end Schweiz og Belgien indført aktiv dødshjælp. I Canada blev aktiv dødshjælp for eksempel gjort lovligt for seks år siden, og det har sidenhen genantændt debatten om, hvorvidt muligheden sender et signal om, at nogle liv ikke er værd at leve. 

“Loven opererer i bund og grund ud fra den præmis, at liv, der leves med handicap, ikke er værd at leve. Det er racehygiejne forklædt som selvbestemmelse,” siger lektor ved Alberta Universitets John Dossetor Health Ethics Centre Heidi Janz i denne artikel fra Kristeligt Dagblad om den canadiske lovgivning. 

Mens flere og flere lande indfører aktiv dødshjælp, falder opbakningen i Danmark. Det kan man læse i en artikel fra 2021 i Kristeligt Dagblad her.

I artiklen fortæller den tidligere formand for Det Etiske Råd, Anne-Marie Axø Gerdes, at faldet kan hænge sammen med, at der i Danmark har været flere forskellige eksempler på læger, der har assisteret patienter i at begå selvmord. For eksempel Svend Lings, der også bliver kaldet "dødshjælps-lægen".