Prøv avisen

Skal vi give tiggere penge?

Tiggere er i stigende grad en del af gadebilledet i især København, men også i andre større danske byer. Tiggeri er ulovligt i Danmark, og i 2016 blev der rejst 76 sigtelser for betleri. Kristeligt Dagblad har spurgt hjælpeorganisationer og politikere, hvordan man som almindelig dansker skal håndtere at møde en tigger på gaden, og hvilke etiske dilemmaer, der er forbundet med mødet

Det er bedre at købe Hus Forbi:Marcus Knuth, udlændinge- og integrationsordfører for Venstre og ordfører på regeringens forslag om at skærpe straffen for tiggeri, der blev vedtaget inden ferien.

”Betleri har været ulovligt i mange, mange år, og det skal man selvfølgelig efterleve. Jeg synes, vi har en stor gruppe hjemløse i Danmark, som vi skal støtte og værne om og rose for at have organiseret sig efter loven, typisk ved at sælge de hjemløses avis, Hus Forbi. Man kan som almindelig dansker hjælpe hjemløse på gaden på mange måder inden for lovens rammer, for eksempel ved at købe Hus Forbi. Og man kan leve inden for lovens rammer i Danmark som hjemløs, uagtet om man er dansker eller udlænding. Lever man som hjemløs med respekt for samfundet, skal vi selvfølgelig vise størst mulig solidaritet og hjælpe hinanden. Jeg har haft rigtig interessante debatter med kirkelige organisationer om, hvor stregen går. Det er rent juridisk politiet, der bestemmer, hvornår noget er utryghedsskabende, men rent menneskeligt skal man selvfølgelig altid hjælpe et menneske i nød. Men der er forskel på et menneske i nød og så grupper af unge udenlandske hjemløse, som på aggressiv manér beder om penge.”

Tiggeri fastholder mennesker i udsathed:Robert Olsen, forstander for Kofoeds Skole, der hjælper arbejdsledige og socialt udsatte mennesker i København.

”Kofoeds Skoles grundlægger Hans Christian Kofoed har i sine erindringer beskrevet, hvordan han møder tiggere, der kommer til hans dør. I første omgang giver han dem penge, men det resulterer i, at der kommer flere og flere, og han oplever, at de faktisk fungerer bedre på gaden, end når de står foran hans dør.”

Andre læser lige nu