Prøv avisen

Skal vi kriminalisere køb af sex?

"Der kan være mange årsager til, at kvinder prostituere sig: nogen er handlede, nogen er misbrugere og nogen har måske oplevet krænkelser i deres barndom, men det er naivt at tro at det er et frit valg", siger Socialdemokraternes Rasmus Horn Langhoff Foto: colourbox.com

Regeringen har et ønske om at kriminalisere købesex. Netop nu afventer politikerne en betænkning fra Straffelovrådet om de juridiske konsekvenser af et eventuelt forbud, som man kender det fra blandt andet Sverige. Men de to sider i Folketinget er lodret uenige om fordele og ulemper ved et forbud

JA, men er Rasmus Horn Langhoff, ligestillingsordfører for SocialdemokraterneHvad er den vigtigste grund til, at I vil kriminalisere kunderne til prostitution?

Jeg tror ikke på, at et forbud kan stå alene. Men det kan være et vigtigt supplement til at skabe holdnings- og adfærdsændringer hos kunderne. Vi ønsker at beskytte de prostituerede, men vi ønsker også en holdningsændring i befolkningen, så det at købe en prostitueret ikke bare lige er noget, man gør, fordi man har råd eller holder polterabend.

LÆS OGSÅ: Kvindekroppen som værdipolitisk kampplads

Skal kvinderne ikke selv have lov til at bestemme, om de vil drive prostitution som erhverv eller ej?

Der kan være mange årsager til, at kvinder prostituerer sig: Nogen er handlede, nogen er misbrugere, og nogen har måske oplevet krænkelser i barndommen. Men det er naivt at tale om, at det et frit valg. Det her handler grundlæggende om, hvordan vi ønsker vores samfund skruet sammen. Jeg synes ikke, det er i orden at købe andre mennesker til sex uden at bekymre sig om de psykiske og fysiske konsekvenser for de personer, der prostituerer sig. Jeg synes heller ikke, det er i orden at købe og sælge hinandens organer.

Når kvinderne selv fortæller, at de betragter prostitution som et erhverv, tror du så ikke på det?

Jeg tror på, at der kan være kvinder, som nu og her føler, at det er det rigtige for dem. Men når man taler med tidligere prostituerede, så fortæller de, at de gjorde sig hårde og ignorerede de fysiske og psykiske problemer, der var ved deres job og bildte sig ind, at det var drømmen for dem. Der er jo ikke nogen fidus i at fortælle om konsekvenserne, hvis man arbejder som prostitueret det skræmmer jo kunderne væk. Og mit hensyn ligger hos den store gruppe af prostituerede, der skal leve med frygtelige konskvenser.

Men handler det om at sende værdisignaler til vælgerne?

Ja. Politik handler i høj grad om signaler. Med en lovgivning sender vi blandt andet et samfundssignal til vores piger om, at seksualitet ikke er en vare, og til drenge om, at de skal behandle piger ordentligt.NEJ, mener Karsten Lauritzen, retsordfører for VenstreHvorfor skal vi ikke følge eksemplet fra Sverige, Norge og Finland og kriminalisere køb af seksuelle ydelser?

Fordi det ikke er muligt effektivt at håndhæve et forbud mod prostitution. I stedet for at løse et problem vil man være med til at drive det under jorden.

Forskning fra udlandet, blandt andet Sverige, viser, at kriminalisering af kunder fører til et fald i antallet af mænd, der køber prostituerede. Gør det ikke indtryk på dig?

Man skal tage hensyn til, at man førhen spurgte folk om noget, der var lovligt, og nu skal have nogen til at indrømme noget, som er ulovligt, og derfor tror jeg, at flere svarer usandt. Jeg synes ikke, man kan påvise et signifikant fald, også set i lyset af, at man kriminaliserer en masse mennesker, og det skal man være varsom med, når man ikke kan håndhæve et forbud.

Men kan man ikke vælge at sige: Vi vil gerne signalere, at vi ikke accepterer prostitution?

Prostitution handler om to voksne mennesker, der træffer et oplyst valg og udveksler seksuelle ydelser mod betaling. Det er verdens ældste erhverv, og det er der en grund til. Det er helt fair, at man vil sende et signal, men vi må erkende, at selvom for eksempel narkotikalovgivningen forbyder hash og hårde stoffer, og vi endda har strammet op for at sende et signal om, at vi ikke vil acceptere det, så har Danmark stadig europæisk rekord i mennesker, der ryger hash. Jeg synes bestemt ikke, at flere skal gå til prostituerede, men vi synes i Venstre, at man hellere skal have et erhverv, man kan regulere, så man kan sikre, at så få kvinder bliver udnyttet som muligt, og at det foregår under ordnede vilkår. Hvis man forbyder køb af sex, mister man mulighederne for at regulere og hjælpe og giver frit spil til den kriminelle undergrund.

Du siger, at det er to voksne mennesker, der træffer et oplyst valg. Men kan der ikke være forhold i en kvindes liv, hvor man ikke længere kan tale om frit valg for eksempel at hun er afhængig af stoffer, er meget fattig eller er i lommen på nogen, hun skylder penge?

Jo, det kan der sagtens være. Det er lige præcis derfor, det ikke skal være forbudt, for så forsvinder mulighederne for at hjælpe. Vi kan pudse vores glorie, og vi kan sige til det store udland og det bedre borgerskab, at vi har forbudt prostitution. Men i realiteten har vi overgivet det til kriminelle elementer.