Skal vi være ædru kærester?

Efter coronapandemien har flere singler søgt væk fra alkohol som komponent i deres datingliv. Det er udtryk for en voksende fleksibilitetskultur, siger ekspert

Flere vælger alkoholen fra når, når de går på date, viser en ny undersøgelse.
Flere vælger alkoholen fra når, når de går på date, viser en ny undersøgelse. . Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix.

De fleste kender nok følelsen. Et lille, lurende behov for at drikke sig mod til, når man står over for udsigten til at skulle betræde uvant territorium. Med en befolkning og heriblandt en ungegeneration, som har et af de højeste alkoholforbrug i verden, er det mere end almindeligt normalt, at der i sociale sammenhænge hører sig alkohol til.

Også når man dater. Men et stigende antal singler forsøger sig nu med romantik uden et glas flydende tapperhed. For nylig pegede en undersøgelse foretaget af virksomheden bag den britiske dating-app Bumble, der også er tilgængelig i Danmark, på at "dry dating" er blevet mere og mere udbredt.

Således svarer 34 procent af de britiske brugere, at de er mere tilbøjelige til at gå på en såkaldt "tørlagt date" nu end i tiden før coronapandemien, som tvang dem til at blive inden døre ad flere omgange. Dertil svarer 62 procent af de adspurgte, at de tror på, de vil danne en "mere ægte forbindelse" på en alkoholfri date og 54 procent sigter generelt mod mere "opmærksom og bevidst dating".

Der er flere grunde til at tro, at udviklingen mod ædru dating også at ved at gribe om sig herhjemme, siger kønsforsker og lektor Christian Groes fra Roskilde Universitet, der i en årrække har beskæftiget sig med danskernes datingliv.

"Coronapandemien har på mange måder sat sine spor i vores søgen efter en dybere, mere ren form for kærlighed - også fordi vi har været forhindret i at mødes i sammenhænge, hvor man har kunnet drikke."

Tendensen taler imidlertid ind i et større billede, som ikke kun drejer sig om søgen efter dybde og autenticitet i mødet med andre mennesker, tilføjer Christian Groes:

"Det er et udtryk for en mere overfladisk og fleksibilitetspræget datingkultur. Tidligere blev man inviteret på middag, i dag drikker man en uforpligtende kop kaffe et par timer en hverdagseftermiddag."

På den måde kan man nemmere skifte mellem arbejdsliv og datingliv:

"Vi bliver mere og mere fleksible. Mange arbejder hjemmefra, ligesom flere har mulighed for at arbejde, når de vil. I en sådan virkelighed passer alkohol ikke særlig godt ind. Derudover har internet-dating siden 00'erne gjort det til en realitet at date mange forskellige mennesker og med korte intervaller. Og man kan helt lavpraktisk ikke gå rundt at drikke sig fuld hele tiden," siger Christian Groes.

Efterhånden som der opstår et nyt rum for ædru dating, der erstatter alkohol som en nødvendig komponent for at lære nogen at kende, kan den måde, folk danner relationer på, tilsvarende ændre sig:

"Idéen om at møde sin date uden filter er ikke noget, vi har været vant til at gøre i en alkoholpræget datingkultur. Uden alkohol får mødet en renere form, og der opstår en vished om, at 'what you see is what you get' (det, du ser, er det, du får, red.), hvis man nu rent faktisk ender med være sammen efterfølgende," siger Christian Groes, som dog bemærker, at faren ved "tørlagt dating" for nogle er, at daten kan miste et element af spontanitet og morskab.