Skandaler fra plejehjem ender i ældretopmøde, forskningsfrihed under pres, og målene om verdens natur løber ud i sandet

Her samler Kristeligt Dagblad nogle af dagens vigtigste historier om tro, etik, eksistens og de værdikampe, der foregår i ind- og udland

TV 2 har i løbet af sommeren afdækket plejehjemsskandaler, og det har fået regeringen til at indkalde til ældretopmøde. I forskningens verden peger danske lektorer på det problematiske i, at universiteter giver efter for politisk aktivisme, hvor for eksempel Imperial College i London officielt støtter Black Lives Matter-bevægelsen.
TV 2 har i løbet af sommeren afdækket plejehjemsskandaler, og det har fået regeringen til at indkalde til ældretopmøde. I forskningens verden peger danske lektorer på det problematiske i, at universiteter giver efter for politisk aktivisme, hvor for eksempel Imperial College i London officielt støtter Black Lives Matter-bevægelsen. Foto: TV 2 Nyhederne, Brendan Mcdermid/Reuters og Henning Bagger/Ritzau Scanpix.

I går blev menighedsrådsvalget holdt i landets sogne. Mens vi venter på, at resultaterne tikker ind, får du her et overblik over dagens værdidebatter. Husk, at du kan holde dig opdateret om menighedsrådsvalget på Kristeligt Dagblads temaside.

Den danske ældrepleje er i barsk modvind efter ny sag om omsorgssvigt, hvor en social- og sundhedshjælper i Helsingør tilsviner og ydmyger en dement beboer. Optrinnet blev filmet af sosu-hjælperen og blev opsnappet af TV 2.

Tirsdag eftermiddag var sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) kaldt i samråd i Folketinget på baggrund af TV 2-dokumentaren "Plejehjemmene bag facaden" fra juli. Og med det seneste eksempel fra Helsingør sagde Heunicke på samrådet, at der er noget grundlæggende galt med ældreplejen. Folketingets partier og andre interessenter er derfor indkaldt til et såkaldt ældretopmøde i slutningen af denne måned, hvor målet er at indsamle forslag til en ny og bedre ældrepleje.

”Mit klare mål er, at vi skal levere et politisk svar på de udfordringer, vi har, her i efteråret. Noget kan handle om struktur og kultur, noget kan være nye ideer, og noget kan være at rydde op i gamle ideer,” sagde ministeren ifølge TV 2 Lorry.

I frivillige familieklubber mødes fem-seks socialt udsatte familier med to-tre ressourcestærke familier hver 14. dag i nogle timer over et halvt år. Målet er at skabe gode relationer og overskud i hverdagen hos primært sårbare børnefamilier. Kristeligt Dagblad var med, da en nyopstartet klub mødtes for første gang i Haderslev.

Ingen af 2020-målene for verdens natur er nået, viser ny FN-rapport. Danmark er ingen undtagelse, skriver Ritzau. Miljøminister Lea Wermelin (S) ser rapporten som et vigtigt opråb. ”Hvis man ikke har forstået, at vores natur er i krise, så står det i flammeskrift med den nye rapport. Der er brug for at gøre mere både herhjemme og i EU og globalt,” siger hun.

Kønsdebatten har fået nyt liv, efter tv-vært Sofie Linde foran et måbende publikum på tv anklagede en unavngiven dansk tv-stjerne for sexisme. Først skrev mere end 1600 kvinder under på et støttebrev til Sofie Linde, og flere og flere kvinder fra andre brancher er kommet på banen i det, der ligner Danmarks MeToo-bølge. På TV 2 Nyhederne indkaldte ledelsen tirsdag til stormøde om sexisme, efter flere ansatte åbent havde støttet Linde og senere blev erklæret inhabile til at dække sagen, skriver Ekstra Bladet.

Klap bagi, ufrivillige berøringer og lumre kommentarer sker også på Christiansborg, lyder det fra flere folketingspolitikere, skriver DR Nyheder. I går stod Samira Nawa (R) og Sofie Carsten Nielsen (R) frem, og i dag melder Brigitte Klintskov Jerkel (K) sig på banen. Tidligere folketingspolitikere Özlem Cekic (SF) uddyber over for DR, at hun fik fortalt, at hun ”taler så meget, at man får lyst til at putte nogle kugler i din mund, tape dig, så man kan piske dig”.

Forskningsfriheden og universiteterne er under pres, skriver en sammenslutning af danske universitetsprofessorer- og lektorer i kronik i Berlingske.

Som intitution er universitetet kendetegnet ved at være upolitisk og ikke-partisk, men nu ser man en stigende politisering, mener forskerne i kronikken. De drager paralleller til 1970’ernes marxistiske universiteter og peger i nutiden blandt andet på Syddansk Universitets, SDU, ambition om at inkorporere FN’s verdensmål i universitetets aktiviteter som problematisk. I England har Imperial College officielt erklæret støtte til Black Lives Matter-bevægelsen, noterer kronikørerne.

Harry Potter-forfatteren J.K. Rowling kom tidligere på året i modvind for udtalelser, der kunne tolkes som transfobiske. Nu er den gal igen. Forfatterens nye bog, ”Troubled Blood”, handler om en seriemyrdende transperson, og det har fået højlydt kritik for at bidrage til transfobi, skriver The Independent.

Det danske sprog hyldes med to nye priser. Priserne vil sætte fokus på en aktiv påvirkning af sproget som led i kampen for det gode sprog, men de er også udtryk for en uenighed om, hvordan kampen skal føres. På ene side står Dansk Sprognævn, der repræsenterer en beskrivende holdning til sproget i stedet for at forsøge at påvirke den. Det skriver Kristeligt Dagblad.