Prøv avisen
LUK

Det ser ud som om at du ikke er logget ind

Log ind for at dele artiklen

Glemt adgangskode? Klik her.

Skandinaver har alt - men mangler håb

Penge velgørenhed handel donation nødhjælp opsparing Foto: .

I overflodssamfundet har alle nu så meget, at nye projekter er nødvendige. Men vi mangler et håb

Levestandarden for almindelige skandinaver er på mange måder højere, end den var for adelen for 150 år siden. Alligevel tyder meget på, at i takt med at rigdommen er gået op, er livskvaliteten gået ned siden 1950'erne.

Ifølge den norske socialantropolog Thomas Hylland Eriksen skyldes det, at vi i dag har alt.

"Vi har mere end overopfyldt kvoten for alt det, vores bedsteforældre drømte om, og alligevel er vi ikke tilfredse. Jeg tror, vi i Skandinavien har mistet noget at stræbe efter. Vi mangler et håb," siger han.

I sin seneste bog, "Jagten på lykken i overflodssamfundet", tager han temperaturen på glæden i Skandinavien og konkluderer, at det hjælper at være mæt og rask, og at det heller ikke er dårligt at have råd til at spise oksefilet en gang imellem. Det er bare ikke nok. Eller også er det lige præcis så meget nok, at det er for meget. Den flade fornemmelse af forspisthed har sat sig som en mathed i sjælen.

"Vi, som ikke tror på højere magter, har ikke noget andet valg end at tænke over, hvad der kan give os håbet tilbage. Jeg tror, vi må arbejde på en omstilling fra velfærd til livskvalitet," siger Thomas Hylland Eriksen, der er erklæret ikke-troende, men gør opmærksom på, at der tilsyneladende er sammenhæng mellem tro, håb og trivsel. Og begrænsede valg.

"Jeg tror, vi kan skabe et stort kollektivt projekt, der handler om at bringe dagligliv og politik i overensstemmelse med hinanden. Omstillingen kommer. Det ved jeg, der stadig ryger og på egen krop har mærket, hvor hurtigt værdierne i samfundet kan ændre sig. I dag sniger vi rygere os diskret ud i kulden for at ryge. Det samme kommer til at ske med overflodssamfundet. Om ikke så længe vil det være et tilbagelagt stadium, som vi vil opfatte som historiens mest behagelige vildspor. Det gudsforladte paradis."

livogsjael@kristeligt-dagblad.dk