Prøv avisen

Skattebetalt islam til religiøst søgende unge

– En del unge, heriblandt flere som føler sig marginaliserede, efterspørger fordybelse i islam, og hvis kommunen ikke tilbyder dem islamundervisning og andre religiøse aktiviteter, så gør de ekstremistiske grupper, vurderer Hizb ut-Tahrir-afhopperen, Muhammad Hee. - Foto: Arkiv.

Kommunale, islamiske studiegrupper skal udkonkurrere Hizb ut-Tahrir og andre radikale muslimske grupper, lyder et kontroversielt forslag. Københavns integrations-borgmester afviser

Unge københavnere udvikler sig til radikale muslimer, fordi de overlades til sig selv og grupper som Hizb ut-Tahrir med deres religiøse overvejelser. Vil politikerne vende den udvikling, er der ingen anden udvej end at tilbyde de unge muslimer religiøse alternativer. Sådan lyder et kontroversielt forslag fra Hizb ut-Tahrir-afhopperen, Muhammad Hee, og den tidligere formand for Fædregruppen og mangeårig gadearbejder på Nørrebro i København, Khaled Alsubeihi.

En del unge, heriblandt flere som føler sig marginaliserede, efterspørger fordybelse i islam, og hvis kommunen ikke tilbyder dem islamundervisning og andre religiøse aktiviteter, så gør de ekstremistiske grupper, og jeg har kendskab til 6-7 forskellige som er i fuld gang med at rekruttere, siger Khaled Alsubeihi.

Han bakkes op af Muhammad Hee, der fra 1998 til 2004 selv var medlem af Hizb ut-Tahrir, men siden har fortrudt.

Det er afgørende, at de unge ikke bliver overladt til Hizb ut-Tahrir som jeg. Der skal være nogle alternativer for religiøst søgende, og de må gerne være kommunale, siger han.

Kriminalforsorgen har besluttet at ansætte moderate imamer på statens lønningsliste i de danske fængsler, og dette er ifølge Muhammad Hee et godt eksempel på, at myndighederne kan tilbyde religiøse alternativer til radikaliseringstruede, hvis der er politisk vilje til det.

Muhammed Hee peger også på, at religiøse lærde i egyptiske fængsler har bevist deres værd, da de med argumenter hentet i Koranen har været i stand til at få terrordømte til at stå frem og fordømme deres egne handlinger.

Også Khaled Alsubeihi beder de danske politikere kigge mod udlandet.

I England er myndighederne kommet så langt, at de gerne vil samarbejde med moderate muslimer. Hvis ikke politikerne i Danmark formår at få samarbejdet op at køre med moderate muslimer, så vil antiradikaliseringsindsatsen ikke blive effektiv, siger han.

Foruden oprettelsen af islamiske studiegrupper foreslår Khaled Alsubeihi, at Københavns Kommune ansætter en en række nøglepersoner i miljøer med mange muslimer som konsulenter.

Konsulenterne skal opsøge unge, der har indledt en radikaliseringsproces i islams navn.

Med argumenter fra Koranen skal konsulenterne få de unge til at slå ind på det, som han kalder den gyldne middelvej i islam.

Det er vigtigt, at det er nøglepersoner fra de muslimske miljøer, der ansættes som konsulenter, for de har størst troværdighed og gennemslagskraft i miljøet. Andre vil blive opfattet som utroværdige, siger Khaled Alsubeihi, og Muhammad Hee er enig.

Ser det alt for kommunalt ud, risikerer konsulenterne at blive mødt med den anke, at de er lakajer for staten, som vil underminere den ægte islam, siger han.

Integrationsborgmester i København Jakob Hougaard (S) anerkender, at der er behov for en styrket indsats og vil i løbet af de næste år forsøge at få uddannet en række mentorer, som kan diskutere islam med muslimer, der har indledt en radikaliseringsproces.

Jeg vil ikke afvise, at det kan være en fordel at være muslim i sådan et job. Men jeg vil ikke acceptere, at det skal være en forudsætning for at få jobbet, siger han.

hall@kristeligt-dagblad.dk