Skatteminister efter hård kritik: Jeg påtager mig arv og gæld

Systemet for ejendomsvurderinger vil være funktionelt i 2024, lover skatteminister Morten Bødskov (S).

- Jeg påtager mig gerne min arv og gæld. Og det gør jeg sammen med mine forgængere og sammen med de politiske partier, som står bag dette projekt, siger skatteminister Morten Bødskov (S).
- Jeg påtager mig gerne min arv og gæld. Og det gør jeg sammen med mine forgængere og sammen med de politiske partier, som står bag dette projekt, siger skatteminister Morten Bødskov (S). Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix.

Statsrevisorerne har onsdag rettet den hårdest mulige kritik af Skatteministeriets styring af det system for ejendomsvurderinger, der skal være klar om tre år.

Skatteminister Morten Bødskov (S) siger, at han tager sin del af ansvaret.

- Jeg påtager mig gerne min arv og gæld. Og det gør jeg sammen med mine forgængere og sammen med de politiske partier, som står bag dette projekt, siger Bødskov.

Ministeren fastholder, at systemet vil være funktionelt fra 2024.

Altså at den plan, der var gældende før onsdagens kritik fra Rigsrevisionen og Statsrevisorerne, fortsat gælder.

- Vi har en interesse, og den har vi bekræftet for nylig, og den, er jeg helt sikker på, bliver fastholdt. Nemlig at få omlagt boligbeskatningen, så vi kan gå ind i nye boligbeskatningsregler i 2024, og vi kan få fastholdt den tryghed, der skal være om boligejernes beskatning, siger han.

Systemet for ejendomsvurderinger har været under udvikling i en årrække, og kritikken er rettet over en periode, der omfatter flere forskellige regeringer.

Bødskov siger, at den socialdemokratiske regering bestilte en trykprøvning af skattevæsnets kritiske it-systemer efter sin tiltræden i 2019. Den bekræftede problemer med både økonomi og tidsplan for systemet.

Derfor er det ifølge Bødskov ingen overraskelse for regeringen, at der kommer alvorlig kritik, og det er heller ingen overraskelse, at der har været problemer.

- Det lidt ærgerlige er, at Rigsrevisionen ikke har det med, der faktisk er sat i værk. Og det er sat i værk af brede flertal i Folketinget, siger Bødskov.

- Det betyder, at vi allerede nu har udsendt de første 50.000 vurderinger til boligejerne, tilføjer han.

Spørgsmål: Det kan lyde som om, at du mener, at der ikke er noget at kritisere nu. Er det sådan, du ser det?

- Jeg mener, at det er helt berettiget at kritisere, at det her projekt har taget for lang tid, og at det har været over nogle bump, som også er meget alvorlige.

- Det er noget, som jeg og mine forgængere har arbejdet med i flere år, ud fra en fælles interesse om at vi skal have mere retvisende ejendomsvurderinger for boligejerne, siger Bødskov.

Problemet med det gamle system har ifølge ministeren været, at vurderingerne er for forskellige.

Rigsrevisionen skriver dog også i rapporten, at den flere gange forgæves har bedt ministeriet om svar for at få klarhed om budgettet, der løbende er skredet voldsomt.

I 2015 var budgettet 96,4 millioner kroner, og i den seneste bevilling fra Finansudvalget i 2021 var det 1,3 milliarder kroner.

Ifølge Rigsrevisionen er der allerede nu budgetteret med samlede udgifter for 3,6 milliarder kroner og brugt over 2 milliarder kroner.

Ministeren siger, at han ikke har grundlag for at besvare den del af kritikken.

- Det er ting og kritik, der strækker sig over en årrække. Jeg og Skatteministeriet svarer selvfølgelig på denne beretning inden for de tidsrammer, der gives, siger han.

Skatteministeren lover samtidig, at "skulle nogen ønske yderligere oplysninger" om baggrunden for, at økonomi og tidsplan er skredet, så vil ministeriet give disse.

/ritzau/