Prøv avisen

Skilsmissebørn er afhængige af forældres venskab

VÆRDIER I OPDRAGELSEN: Sats på et diplomatisk venskab og lad den fælles opdragelse ligge, lyder rådet til skilte forældre

Uvenskab og åbenlyse konflikter skader skilsmissebørn langt mere, end når der er forskellige regler for tv-kiggeri, lektier og god opførsel hos mor og far. Det siger flere eksperter, som råder forældrene til at sætte diplomatiet i højsædet, når skilsmissen bliver en realitet.

Inden for de seneste 10 år er det blevet mere almindeligt, at skilsmissebørn bor hos begge forældre frem for tidligere tiders praksis, hvor børnene typisk boede hos moderen og havde samvær med faderen hver anden eller tredje weekend. Den moderne bodeling sætter spørgsmålet om fælles værdier i opdragelsen i højsædet, fordi forældrene i højere grad deles om hverdagens sorger og glæder.

Ifølge familieterapeuten Jesper Juul lever mange forældre i den vildfarelse, at deres opdragelse var ens, dengang de boede sammen, og at skilsmissen har fået dem til at gå i hver sin retning. Men her tager de grundigt fejl, mener han.

- Jeg har aldrig mødt hverken gifte eller skilte par, der opdrog deres børn ens. Man kan være enige om nogle værdier, men vi omsætter værdierne vidt forskelligt i praksis, siger Jesper Juul, der er forfatter til bogen "Dit kompetente barn", og fortsætter:

- Børn har brug for nogle normer og værdier, men de kan godt klare forskellige regler i hvert hjem. Det, der betyder mest for, hvordan børnene magter skilsmissen, er forældrenes indbyrdes forhold og deres kompetencer som forældre, siger han.

Skilsmisseforskeren Helene Flendt er enig med Jesper Juul, men hun understreger, at forældrene alligevel så vidt muligt skal forsøge at afstemme reglerne.

- Selv om det er moderne at sige, at det er i orden med forskellige regler i hjemmene, så må det endelig ikke fortolkes på den måde, at det fritager forældrene fra et hvert ansvar for at tilstræbe enighed i forhold til opdragelsen. Enighed er et klart signal til barnet, som skaber tryghed under i øvrigt forvirrende omstændigheder. Også selv om den er et kompromis og et resulatet af svære forhandlinger, siger Helene Flendt, der har lavet undersøgelsen "Skilt - og hva' så?" om danske forældre og børns erfaringer med livet efter skilsmissen.

Mange skilte forældre har alt for travlt med at kommentere den andens gøren og laden over for børnene. Og det kommer der aldrig noget godt ud af, mener Jesper Juul:

- Når vi taler om opdragelse, må vi også som forældre vise et godt eksempel. Og det er bestemt ikke noget godt eksempel at nedgøre eller kritisere den anden part foran børnene. Det skaber kun splid og sorg hos børnene. Vi skal huske på, at vi kan blive skilt fra vores mand eller kone, men børnene kan ikke blive skilt fra deres forældre.

duus@kristeligt-dagblad.dk