Prøv avisen

Skoleledere: Mobiler er nødvendige i skolen

Står det til 8 ud af 10 danskere skal mobiltelefoner være fortid i skoletiden. Både Skolelederforeningen og Danmarks Lærerforeningen mener, at mobiler ikke bør forbydes Foto: Scanpix/Thomas Lekfeldt

Telefoner bør ikke forbydes i skoletiden, mener Skolelederforeningen. Lærerforeningen bakker op. Otte ud af ti danskere ønsker dog et forbud i skoletiden.

Det skal være slut med at tjekke Facebook, Snapchat eller Instagram på mobilen i skoletiden. I hvert fald hvis det står til størstedelen af de adspurgte i en ny måling, som Megafon har lavet for Politiken og TV2.

Her svarer otte ud af ti ifølge Politiken, at de ønsker et forbud mod mobiltelefoner på de danske skoler.

Et fuldkomment forbud mod mobilbrug i skoletiden er dog ikke løsningen, lyder det fra Skolelederforeningen.

Ifølge formand Claus Hjortdal er telefoner nødvendige som arbejdsredskaber i undervisningen. Han medgiver dog, at det kan være problematisk, hvis elever bruger for meget tid på telefonen.

- At sige, at man ikke må bruge dem i skolen, mener jeg er forkert.

- Det er et fantastisk arbejdsredskab og samtidig er det også en fantastisk tidssluger. Derfor skal vi finde nogle lokale løsninger på, hvornår vi bruger dem, siger Claus Hjortdal til Ritzau.

Han bliver bakket op af formanden for Danmarks Lærerforening, Anders Bondo Christensen. Bondo ser ikke mobiler på de danske skoler som et generelt problem.

- Man generaliserer noget, der er meget mere komplekst end, om man er for eller imod mobiltelefoner. Nogle gange kan det være relevant at bruge mobiltelefonen, andre gange ikke, siger Anders Bondo Christensen.

Ifølge Mette With Hagensen, der er formand for organisationen Skole og Forældre, er det især i frikvartererne, at elevernes brug af mobiltelefoner kan være problematisk.

I stedet for at lege med hinanden spiller eleverne mobilspil eller sender beskeder på Snapchat.

- Det kan ende med at lægge et pres på børnene, hvor de føler, at de skal bruge telefonen i pauserne for at passe ind, siger Mette With Hagensen til Politiken.

Af denne grund er det ofte børnene selv, der efterlyser regler for mobilbrug i skolen, lyder det.

At der er behov for retningslinjer for, hvornår mobiltelefonen må tages op af lommen, er Skolelederforeningen ikke uenig i.

I stedet for at lave et generelt forbud skal det til gengæld være op til den enkelte skole i samråd med elever og forældre at vurdere, i hvilket tidsrum skolen skal være mobilfri, lyder det fra Claus Hjortdal.

Den opfattelse deler Anders Bondo Christensen. Lærerformanden har tiltro til, at skolerne er i stand til at tackle udfordringerne på egen hånd uden indblanding fra Christiansborg.

- Man skal have den sunde fornuft og den gode samtale tilbage mellem dem, som det er vigtigt for - nemlig elever, forældre og lærere på den enkelte skole. Det er på den måde, at man laver de gode løsninger, siger Anders Bondo Christensen.

/ritzau/