Skrappere bøder skal værne unge mod druk

Der er politisk enighed omkring, at bøder virker afskrækkende på detailhandlens salg af alkohol til unge under 18 år i Danmark. Derfor indskærpes de gældende regler for salg af alkohol nu

"Lovgivning på alkoholområdet er en hårfin balance. Det er vigtigt ikke at buldre så kraftigt frem, at der ikke længere er folkelig og politisk opbakning," mener formanden for Børnerådet, Per Larsen.
"Lovgivning på alkoholområdet er en hårfin balance. Det er vigtigt ikke at buldre så kraftigt frem, at der ikke længere er folkelig og politisk opbakning," mener formanden for Børnerådet, Per Larsen. Foto: Kim Haugaard.

Den ubetænksomme assistent, der langer en flaske vodka over disken til en 15-årig, kan fremover komme til at koste sin arbejdsgiver tusindvis af kroner. I dag førstebehandler Folketinget et lovforslag, som betyder, at de butikker, der ikke overholder loven om forbud mod salg af alkohol og tobak til unge under 18 år, skal betale dobbelt så meget i bøde som hidtil. Samtidig skal butikkerne opsætte tydelige skilte, der informerer om reglerne.

LÆS OGSÅ: Regeringen kan stoppe danskernes drikkeri, hvis den vil

Den nye lov indskærper de gældende regler om, at butikker har pligt til at forlange billedlegitimation, hvis der er mistanke om, at den unge, der køber spiritus eller tobak, er under 18 år, eller at teenagere, som køber øl og vin, er under 16 år. I første omgang vil butikken få en bøde på 5000 kroner, og tredje gang loven overtrædes, kommer bøden op på 20.000 kroner.

Sundhedsminister Astrid Krag (SF) håber, at den nye lov kan være et af midlerne til at begrænse danske unges høje alkoholforbrug.

Den nye lov er et klart signal om, at det ikke er i orden, at butikkerne sælger alkohol og cigaretter til unge under 16 og 18 år. Vi har en klar forventning om, at når vi fordobler bødestørrelsen, vil man som forhandler blive meget opmærksom på forbuddet, siger Astrid Krag, som understreger, at reglerne ikke kan stå alene.

LÆS OGSÅ: Nordisk samarbejde vil ændre dansk alkoholkultur

Hvis vi vil have begrænset unges alkoholforbrug, er det ikke nok med regler. Vi skal også have de unge og deres forældre med på vognen, og vi skal diskutere med de unge, hvordan de kan ændre alkoholvaner i deres lokale miljøer, siger Astrid Krag, der selv har holdt flere møder med gymnasieelever om netop alkohol.

Jane Heitmann, der er Venstres ordfører på forslaget, er positiv over for den nye lov.

Det er fornuftigt at øge bødestørrelsen, og at detailhandlen tager deres del af ansvaret for at sikre de unge, siger Jane Heitmann.

LÆS OGSÅ: Lov skal bremse alkoholreklamer til unge

Børnerådet så helst et totalforbud mod salg af alle former for alkohol til unge under 18 år, men betegner den nye lov som et fremskridt.

Hvis den nye lov kan begrænse børn og unges indtag af alkohol, vil det være pragtfuldt. Der ligger et fint og kraftigt signal i de nye regler, ikke mindst til forældrene. Lovgivning på alkoholområdet er en hårfin balance. Det er vigtigt ikke at buldre så kraftigt frem, at der ikke længere er folkelig og politisk opbakning, mener formanden for Børnerådet, Per Larsen.