Den bare 16-årige Servet Abdija blev mandag aften dræbt af flere skud på Ragnhildgade på grænsen mellem Ydre Nørrebro og Ydre Østerbro i København. Uanset motiv føjer hændelsen sig til en efterhånden lang liste af skudepisoder i det nordvestlige hjørne af København.
Og det kriminalpræventive samarbejde mellem skoler, sociale myndigheder og politiet i Københavns Kommune, SSP København, modtager som følge af skuddrabet adskillige henvendelser fra bekymrede børn og unge. Det fortæller sekretariatschef Tommy Laursen.
”I går var der en mindehøjtidelighed derinde, hvor han blev skudt. Jeg kommer lige derindefra, og hvis du ser, hvor mange blomster der ligger derinde, og de breve, der er lagt derinde fra unge, jævnaldrende mennesker, indikerer det meget godt, at der er et stort behov for at hjælpe de unge med at komme videre i deres liv og hjælpe dem med at forstå det uforståelige,” siger han og fortsætter:
”Det er jo i deres øjne fuldstændig urimeligt og uforståeligt, at en 16-årig knægt bliver skudt på den måde, han er blevet. Det er klart, at det dels afstedkommer en masse spørgsmål fra disse unge, dels masser af sorg og masser af frustration over at miste en god kammerat. Derfor har vi valgt, at alle de her unge mennesker ikke skal gå alene med deres sorg.”
Tommy Laursen fortæller, at tre fritidsklubber i Københavns Kommune nu har fået ”ekstraordinært lange åbningstider” i efterårsferien, og at yderligere en fritidsklub er blevet særåbnet og har fået ”knyttet nogle psykologer på i tilfælde af, at der skulle være nogle unge, der havde behov for det”.
”Og det har der været,” siger han.
Ifølge Tommy Laursen har børn og unge både ved dette og tidligere skyderier på Nørrebro haft behov for at stille voksne spørgsmål om, hvad der sker, og om de selv kan risikere at blive ”et offer næste gang”, som han siger:
”’Kunne det være mig?’. Det er det, de tænker.”
Tommy Laursen oplever dog ikke en generel frygt blandt børn og unge på Nørrebro, fortæller han. Men, siger han, ”når der sker sådan noget, og man kender ham eller nogen, der er døde, så bliver man da berørt af det”.
Er der nogen kriminalpræventiv indsats forbundet med at hjælpe de her unge, som du siger, med at forstå det uforståelige eller med at yde dem støtte i sorgen?
”Det kan man sige, at der er i forhold til, at hvis frustration går over i vrede, kan det afstedkomme, at man bliver sur på samfundet og gør nogle dumme ting. Så ja, det vil jeg mene, at der er,” siger Tommy Laursen:
”Hvis et barn er så ked af det, at det ikke trives, har det afledte konsekvenser efterfølgende, måske i skolegangen og i ens videre liv.”