Skuffelsen er valgets sikre følgesvend

Partier forsøger i forskelligt omfang at engagere de kandidater, der er blevet vraget, men skuffelser kan være svære at håndtere

Viborgs afgående borgmester Torsten Nielsen (K) vender nu tilbage til sit fuldtidsjob som ejendomsmægler – også en branche, der kan give skuffelser, men af en noget mindre kaliber, end dem man kan få i politik, mener han. –
Viborgs afgående borgmester Torsten Nielsen (K) vender nu tilbage til sit fuldtidsjob som ejendomsmægler – også en branche, der kan give skuffelser, men af en noget mindre kaliber, end dem man kan få i politik, mener han. – . Foto: Ernst van Norde/ritzau.

”Op på hesten igen”, ”du har gjort det fantastisk”, ”du skal ikke bebrejde dig selv”.

Det skorter ikke på opmuntrende kommentarer på de sociale medier til de mange skuffede politikere efter tirsdagens kommunal- og regionsrådsvalg. Og skuffelser har der været mange af. Som Venstres spidskandidat til Gentofte kommunalbestyrelse, Louise Feilberg, der måtte se sig overhalet af europa-parlamentsmedlem Morten Løkkegaard. Eller SF’s kendte kandidat til regionsrådet i Sydjylland, Villy Søvndal, der trods et flot personligt valg end ikke blev inviteret med til konstitueringsforhandlingerne.

Eller Viborgs snart forhenværende borgmester Torsten Nielsen fra De Konservative, der må overlade borgmesterkæden til Venstres kandidat Ulrik Wilbek, som kort efter valget indgik en konstitueringsaftale med Socialdemokratiet. For slet ikke at nævne opgøret om borgmesterposten på Læsø, hvor alle kandidaterne efterhånden har været igennem en større eller mindre skuffelse.

I Viborg sagde Torsten Nielsen kort efter til Viborg Stifts Folkeblad, at han ikke var vred, men ”meget skuffet”. En vis vrede er der nu alligevel at spore i stemmen, når man spørger til, hvordan han håndterer skuffelsen.

”Den største skuffelse har været at blive fyldt med løgn. Hvis de havde sagt direkte til mig ’Nu vil vi af med dig, fordi en anden skal til’, så ville jeg have haft større respekt for det,” siger han.

Den løgn, han refererer til, er et forløb, hvor han allerede for et år siden hørte rygter om, at Venstre og Socialdemokratiet ville gå sammen om en konstituering og gøre Wilbek til borgmester. De rygter spurgte han ind til hos socialdemokraterne uden dog at få svar. For et halvt år siden spurgte han Venstre om det samme, men fik heller ikke svar der. Tirsdag aften blev der så lagt en meget lang og detaljeret aftale på bordet, som ifølge Torsten Nielsen umuligt kunne være skrevet på den korte tid, efter at valgstederne var lukket.

”Politik er et barsk erhverv, der den ene dag kan være helt fantastisk, og den næste dag helt forfærdeligt. Men det er også det, der kan være charmen ved politik. Jeg har været ejendomsmægler i 26 år, har oplevet skuffelser undervejs, og jeg er nok blevet noget tykhudet af det. Så jeg vil også sige, at hvis det hele var til at overskue og gik efter en snor, ville det være meget kedeligt,” siger han.

Socialdemokratiet havde ellers haft ”frit valg på alle hylder”, hvis de havde peget på den konservative borgmester, men nu har partiet ”foræret sig selv væk” for de fire mindst betydningsfulde formandsposter i kommunens udvalg, mener han.

Men hvordan vil han håndtere skuffelsen?

”Der er jo to muligheder. Man kan sætte sig ned og være sur, gal og skuffet og være imod alt og alle, men det ville tage alt for meget energi. Så kan man også vælge at tage med, at Dansk Folkeparti med to mandater får en formandspost i et udvalg, og at vi med syv mandater også får en formandspost. Det har jeg gjort, og jeg glæder mig over, at vi har fået et rigtig godt valg, og vi skylder vælgerne at gøre et seriøst stykke arbejde.”

Selvom De Konservative gik frem ved valget, blev nogle af kandidaterne ikke valgt, og især for to af kandidaterne var det en kæmpe skuffelse. Det forsøgte man lokalt at råde bod på, og allerede på forhånd havde man aftalt, at man skulle tale grundigt om valgets udfald og stå sammen om dem, der ikke fik stemmer nok. Et ”korps” på seks mand var udset til at tage vare på den opgave.

På landsplan er partierne opmærksomme på, at skuffelser kan få kandidater til helt at opgive en politisk karriere. Ofte har de brugt tusindvis af kroner på at føre valgkampagne i uger eller måneder, og på de sociale medier bebrejder kandidater sig for ikke at have arbejdet hårdt nok for pladsen, når de er blevet vraget. Dermed risikerer partierne, at kandidaterne ikke vil stille op igen næste gang, hvad mange selv siger direkte i disse dage.

”Vi har haft cirka 1900 kandidater, og der har vi selvfølelig spurgt os selv, hvad vi stiller op med de 1100, der ikke er blevet valgt,” forklarer Venstres partisekretær Claus Richter.

Nogle af de vragede bliver dog anden eller tredje suppleanter til kommunalbestyrelsen, og dermed har de en god chance for alligevel at komme ind i løbet af valgperioden. Andre får opgaver i nogle af de mange udvalg og bestyrelser, hvor kommunen er repræsenteret, det meste uden løn.

”Men så skriver vi også til dem, der ikke er blevet valgt og foreslår, at de bliver engageret i partiet, for eksempel i nogle af vores politiske udvalg,” siger han.

Derudover tager man også lokalt fat i de kandidater, der ikke er blevet valgt for at engagere dem.

I Dansk Folkeparti skriver partisekretær Poul Lindholm Nielsen til kandidater, hvis de giver udtryk for en særlig skuffelse, men det er ikke alle, man fanger. Og de fleste kandidater er jo klar over, at der er en risiko for ikke at blive valgt, påpeger han.

Socialdemokratiets partisekretær Jan Juul Christensen har ikke et egentligt beredeskab for skuffede kandidater, men ligesom hos Venstre forsøger man at engagere dem andre steder i partiet.