Sladder på nettet rammer hårdere

Rygter og bagtalelse på nettet er mere belastende, fordi det når ud til langt flere, og sprogtonen er hårdere

Modelfoto: dreng reager på online mobning.
Modelfoto: dreng reager på online mobning. Foto: Oliver Berg Denmark.

Fie Laursen på 17 år fra Jægerspris havde netop meldt sig ind kampen mod mobning, da hun læste en påstand om sig selv, hun ikke kunne genkende:

Fie Laursen har selv været en mobber, og har bl.a. mobbet en pige med at hendes far havde kræft, stod der i et blogindlæg på internettet i oktober sidste år. Rygtet var langt fra at være sandt, siger Fie Laursen, som måtte lægge navn til endnu mere sladder på internettet efter sin deltagelse i et interview i TV2s Go Aften Danmark om mobning. Blandt andet kunne hun også læse, at hun skulle have mishandlet en kat.

I starten blev jeg virkelig ked af det, fordi rygterne fik lov at køre rundt på nettet, uden jeg kunne gøre noget ved det. Folk troede på rygterne, når de læste dem, og de blev tit værre på nettet, fordi de røg ud til så mange, som spredte det videre, siger hun.

LÆS OGSÅ: Mobning får børn til at droppe spejder og fodbold

Fie Laursen er ikke den eneste, som har oplevet, at sladder flytter sig fra skolegården til internettet. Det siger psykolog Anna Bjerre, som driver internetportalen GirlTalk.dk og rådgiver piger mellem 12 og 24 år. Hun er især bekymret over, hvordan sladderen via internettet bliver mere eksponeret end tidligere.

Sladder findes alle steder. Men sladderen på nettet er anderledes, fordi den kommer ud til mange flere, og det kan være meget svært for den udsatte, siger hun og tilføjer, at det typisk handler om forelskelse, når hun støder på internetsladder blandt teenagepigerne.

Sådan oplever Jon Kristian Lange det også. Han er Red Barnets projektleder for børns sikkerhed på nettet, og når han får henvendelser om sladder på internettet, drejer det sig som regel om tidligere kærestepar eller vennepar, som spreder rygter efter endte forhold.

Red Barnet har ikke tal på, hvor mange unge der henvender sig med problemer relateret til sladder på sociale medier, men han fortæller, at det sker oftere end før. Og hvad der kendetegner de fleste eksempler er en sprogtone, der er meget hårdere, end den ville være uden for det digitale rum, lyder det.

De ord, der bliver brugt på nettet, er mere grænseoverskridende og ekstreme. Folk skriver for eksempel jeg hader dig, din luder til andre. Sproget bliver hårdere på nettet, fordi man ikke kan se hinanden og reaktionen på modparten, siger han.

LÆS OGSÅ: Sandheden er blevet en luksusvare

Søren Østergaard, leder af Center for Ungdomsstudier, oplever også, at sladder florerer på de sociale medier. Han afviser, at fænomenet skulle være mere udbredt på nettet, men påpeger samtidig, at konsekvenserne af internetsladder kan være større.

Sproget i det virtuelle rum er meget som i amerikanske ungdomsserier. Når man er venner, kan man skrive elsker dig for evigt og altid, men når man så bliver uvenner, kan tonen vende 180 grader, så man er en luder eller en spasser. Samtidig vil sladderen blive mere eksponeret, når den foregår på sociale medier, fordi alle kan se det, siger han.