Små museer kan ånde lettet op

Regeringens forslag til en ny museumslov skydes ned af de øvrige partier. Forslaget vil lukke en række små museer i provinsen, lyder kritikken

Kritikere frygter, at regeringens forslag til en ny museumslov vil bringe omkring 10 museer, heriblandt Bornholms Museum, i farezonen.
Kritikere frygter, at regeringens forslag til en ny museumslov vil bringe omkring 10 museer, heriblandt Bornholms Museum, i farezonen. Foto: .

Færre museer og mere topstyring. Det er frygten blandt flere af landets små museer med udsigten til en ny museumslov. Men de kan foreløbig ånde lettet op.

For regeringens forslag til en ny museumslov, der blev fremsat til førstebehandling i folketingssalen i går, skal ændres markant, før det bliver vedtaget af partierne uden for regeringen. Både Enhedslisten, Venstre, De Konservative og Liberal Alliance kritiserede i skarpe vendinger regeringens forslag i salen. Det vil føre til fyringer og i værste fald lukninger af flere små museer i provinsen og dermed fjerne mangfoldigheden i museumsverdenen, lød det fra kulturordførerne.

LÆS OGSÅ: Ny museumslov kritiseres

Jeg er bekymret for, at nogle museer ikke vil overleve, og at det vil gå ud over den lokale forankring af kulturarven. Det er uacceptabelt, siger Lars Barfoed (K).

Venstre langede flere gange ud efter forslagets krav til museernes økonomi. For at staten bidrager, skal kommunerne stå for 1 million kroner og private fonde for 2 millioner kroner.

Ingen ved, hvad fremtiden bringer af besparelser på museumsområdet lokalt i en krisetid. Vi kan stå med et uoverkommeligt problem i fremtiden, fordi nogle små museer ikke lever op til nogle centrale kriterier og må lukke, siger partiets kulturordfører, Michael Aastrup Jensen.

Venstres politiske ordfører, Ellen Trane Nørby, kritiserede i salen i går kulturminister Uffe Elbæk (R) for at have forsømt at inddrage både museer og de øvrige partier i en åben proces om lovforslaget. Venstre peger på, at i hvert fald omkring 10 museer er i farezonen, herunder Bornholms Museum og Varde Museum.

Uffe Elbæk må altså tilbage til tegnebrættet og inddrage modparternes mange ændringsforslag. Han beklagede i salen, at han ikke havde inddraget de andre partier i processen noget tidligere. Kulturministeren understregede dog, at det selvfølgelig ikke er behageligt at lukke museer, men:

Det står samtidig over for et ønske om at udvikle museumsområdet, og det stiller krav til det faglige indhold og det økonomiske niveau, der sikrer bæredygtige institutioner. Og det kan være, at nogle museer ikke lever op til det, og det er jeg ked af, men det er konsekvensen, sagde kulturministeren.

Hans lovforslag har heller ikke vakt begejstring i alle dele af museumsverdenen. De forskellige støttepuljer vil med forslaget blive samlet under Kulturstyrelsen i én pulje på 20-25 millioner kroner, der kun går til projekter, der passer med styrelsens landsdækkende strategier.

De centrale krav vil føre til, at museer enten risikerer at lukke eller bliver alt for ens, lyder det fra Organisationen Danske Museer (ODM). Man risikerer, at det lokale initiativ drukner, mener Christine Buhl Andersen, formand for ODM.

Samtidig flyttes 10 millioner kroner til museumsforskning fra styrelsen til et forskningsudvalg i Kulturministeriet, og det ændrer på kravene til museernes ansatte. Det vil kun være muligt at få bevilget midler til forskningsprojekter, såfremt den projektansvarlige har en ph.d.-grad. Det er et rigidt krav, lyder det fra de utilfredse ordførere.

Der vil blive forsket mindre. Kravet svarer ikke til virkeligheden i museumsverden, hvor man har få ansatte med en ph.d.-grad. Der er mange cand.mag.ere, der laver fin forskning, sagde Enhedslistens Jørgen Arbo-Bæhr i folketingssalen.

Uffe Elbæk vil samle partierne i Kulturudvalget inden andenbehandling af den nye museumslov.