Småpiger er utilfredse med deres krop

Mere end hver femte pige mellem 9 og 12 år er utilfreds med sin egen krop. Det er en fordobling i forhold til 2008

Mere end hver femte pige mellem 9 og 12 år er utilfreds med sin egen krop. Det er en fordobling i forhold til 2008.
Mere end hver femte pige mellem 9 og 12 år er utilfreds med sin egen krop. Det er en fordobling i forhold til 2008. Foto: Kate Beer Denmark.

9-12-årige piger er i dag langt mere utilfredse med deres egen krop end tidligere.

Det viser en ny undersøgelse fra Center for Ungdomsstudier, der udkom i går. Her har 1120 skoleelever i 3.-5. klasse fra 20 skoler fordelt over hele landet udfyldt et spørgeskema i 2012.

Mere end hver femte pige 21,5 procent svarer i undersøgelsen, at hun ikke er tilfreds med sin egen krop. Det er en fordobling i forhold til 2008, hvor Center for Ungdomsstudier udførte en tilsvarende undersøgelse. Hos drengene er der stort set ingen ændring. Her er hver tiende utilfreds med egen krop. Ifølge sociolog Kirsten Grube, der er projektleder i Center for Ungdomsstudier og medforfatter til begge undersøgelser, skyldes stigningen blandt pigerne, at de i dag bliver introduceret til teenageverdenen og kropsidealer langt tidligere end førhen. Eksempelvis i magasiner, som er henvendt til teenagere, men som piger i denne aldersgruppe også læser.

LÆS OGSÅ: Kroppens store betydning indtager børneværelset

Det giver dem en øget kropsbevidsthed, som hos flere tipper over i en krops-utilfredshed, siger hun.

Jeppe Hald, der er projektleder i Sex & Samfund, mener, at en del af forklaringen skal findes i ungdomskulturen, hvor kroppen er i fokus.

Der er et meget stort ydre fokus på, hvordan kroppen ser ud, særligt i realityprogrammer, som børn i denne alder begynder at orientere sig mod, men også i mange film og videoer, siger han og påpeger, at udviklingen er problematisk.

Det kan betyde, at børn og unge generelt føler sig mindre værd, hvis de ikke har den krop, de tror, de skal have. Netop fordi de har fået et urealistisk billede af kroppens udseende, som de selv forsøger at opnå, særligt når de bliver lidt ældre, siger han og tilføjer:

Jeg tror, man skal give børn nogle flere rollemodeller og skabe en ungdomskultur, som ikke er så ensformig, hvor tv-programmer udtrykker det samme med de samme smukke mennesker, som dermed bliver en eksponent for, hvordan man skal være.