Udviklingen er ”bekymrende”: Små børn sidder foran skærmen over 100 minutter dagligt

Her samler Kristeligt Dagblad nogle af dagens vigtigste historier om tro, etik, eksistens og de værdikampe, der foregår i ind- og udland

Knap syv ud af ti børn i undersøgelsen angiver, at de voksne bestemmer, hvor længe de må bruge digitale medier. (Arkivfoto).
Knap syv ud af ti børn i undersøgelsen angiver, at de voksne bestemmer, hvor længe de må bruge digitale medier. (Arkivfoto). Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Godmorgen. Der er mere velfærd og flere penge på vej til danskerne. Regeringen er nemlig klar med sine omfattende velfærdsplaner frem til 2030.

Morgensamling kommer i dag forbi både anden fase i Israels krig mod Hamas og børns omfattende skærmforbrug, men vi lægger ud med velfærdsplanerne, der præsenteres i dag.

SVM-regeringen vil prioritere hele 32 milliarder til velfærd, siger finansminister Nikolai Wammen (S) til Ritzau forud for præsentationen af planen, som er målrettet blandt andet ældre, børn, sundhed, uddannelse og tryghed. Størstedelen af de 32 milliarder kroner går til at dække de forventede udgifter til et øget antal ældre og børn frem mod 2030. 

En del af de mange penge vil blive brugt på at finansiere de allerede udmeldte skattelettelser på knap syv milliarder kroner.

Ifølge beregninger fra den borgerlige tænketank Cepos vil højtlønnede som advokater, ingeniører og læger få seks gange mere i skattelettelser end en kassemedarbejder.

Og netop skattelettelserne kunne være blevet brugt på en række andre områder, skriver Kristeligt Dagblads politiske redaktør i dagens leder.

Medie: Regeringen dropper Arne-plusordning

Vi bliver i de danske velfærdsplaner, for sammen med sin store plan dropper regeringen Arne-plusordningen. Det erfarer TV 2 på baggrund af anonyme kilder. I regeringsgrundlaget lød det ellers, at regeringen ville slå Arne-pensionen og seniorpensionen sammen i en ny, fælles ordning, som statsminister Mette Frederiksen (S) har kaldt Arne-plusordningen.

Ordningen ville have betydet, at Arne-pensionen skulle sættes op til omkring 15.000 kroner om måneden. Men den er altså droppet. 

Seniorpensionen, som blev indført i 2020, står i regeringsgrundlaget for SVM-regeringen til at blive lagt sammen med Arne-pensionen til en Arne-plusordning. (Arkivfoto).
Seniorpensionen, som blev indført i 2020, står i regeringsgrundlaget for SVM-regeringen til at blive lagt sammen med Arne-pensionen til en Arne-plusordning. (Arkivfoto). Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix.

Israels landoffensiv i Gaza går ind i anden fase

Vi springer til Israels landoffensiv mod Hamas i Gaza, som forventes at gå ind i sin anden fase i dag. Det sker, efter at det på lidt mere end en uge er lykkedes den israelske hær at dele Gazastriben i to og samtidig omringe Gaza by. I den anden fase rettes al fokus nu mod Hamas' nervecenter, skriver Kristeligt Dagblads korrespondent i Israel. Målet er at nedbryde Hamas' forsvarslinjer og ødelægge terrororganisationens omfattende underjordiske tunnelnetværk.

Slaget om Gaza by kan blive langvarigt.

Tre korte fra udlandet

  • Israel tager det overordnede sikkerhedsansvar i Gaza, når Hamas er nedkæmpet. Det siger premierminister Benjamin Netanyahu i et interview med ABC News.
  • Den tyske regering vil undersøge, om det er muligt at lave flygtninges asylprocedurer i tredje lande uden for Europa i overensstemmelse med Flygtningekonventionen og Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.
  • Ukraines præsidentvalg næste år bør udskydes, mener præsident Volodymyr Zelenskyj på grund af landets krig mod Rusland.

Små børn sidder "bekymrende" længe foran skærmen

Tilbage i Danmark har der længe været fokus på skærmes påvirkning på børns liv. En ny undersøgelse viser ifølge Berlingske, at skærme spiller en rolle i langt de fleste små børns liv. Ni ud af ti børnehavebørn har adgang til en mobil eller tablet derhjemme og bruger i gennemsnit over 100 minutter om dagen på det. Det svarer til 11 timer om ugen, hvilket er mere end dobbelt så meget, som Børns Vilkår anbefaler.

En psykolog ved Børns Vilkår, som står bag undersøgelsen, kalder udviklingen for ”bekymrende”, fordi det store skærmforbrug kan gå ud over kreativitet, leg og udvikling.

Ingen julemusik i Grindsted Kirke

Vi ringer Morgensamling af med kirkeklokker. I Grindsted må man springe årets melodier fra kirketårnet over, fordi kirkens nye klokkespil er blevet forsinket. Klokkestøberiet i Holland har ifølge Jydske Vestkysten meddelt menighedsrådet, at støbearbejdet trækker ud, så klokkerne først kan leveres sidst på året. Det betyder, at det må blive jul i Grindsted uden klokkespil. Og kirkegængerne må nok være tålmodige helt til påske.

”Vi havde ellers glædet os rigtig meget til første søndag i advent med det nye klokkespil,” siger menighedsrådets næstformand til mediet.

Morgensamling er Kristeligt Dagblads nyhedsoverblik om tro, etik og eksistens. Morgensamling skrives på skift af den digitale redaktions journalister og udsendes som nyhedsbrev alle hverdage. Skriv dig op her.