Smitten stiger igen: Her er fire ting, vi lærte af corona-pressemødet

Vi kan sagtens slå os løs i sommerferien, selvom alt tyder på, at coronaen vender tilbage til efteråret. Vaccinerne er stadig det vigtigste våben, selvom de “faktisk ikke er særlig gode til at forebygge smitte"

Op imod to en halv millioner danskere vil få tilbudt en revaccination til efteråret. Det fortalte statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde onsdag.
Op imod to en halv millioner danskere vil få tilbudt en revaccination til efteråret. Det fortalte statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde onsdag. . Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix.

Der herskede en sær fornemmelse af deja-vu, da statsminister Mette Frederiksen (S) onsdag morgen holdt pressemøde om status på den danske håndtering af coronavirus og strategien frem til foråret 2023.

I mange måneder har både smitten med og presseomtalen af sygdommen været begrænset, men i de seneste uger er begge dele begyndt at stige igen. Det skyldes først og fremmest en ny undervariant af omikron, der hedder BA.5. Samtidig står det allerede nu klart, at vi kan forvente markante stigninger i smitten, når det bliver efterår. Men hvad betyder det?

Her er fire lærestykker, gårsdagens pressemøde efterlader.

Alle over 50 skal snart vaccineres igen

Der går ikke længe, før mange danskere igen får et tilbud om at blive vaccineret med et såkaldt booster-stik. Allerede fra næste uge kan vaccinen blive tilbudt til personer, der er i risiko for alvorlige sygdomsforløb.

Fra midten af september er det meningen, at beboere på plejehjem og særligt sårbare ældre skal stikkes igen. Fra 1. oktober får alle over 50 år tilbuddet.

Det er sundhedsmyndighedernes vurdering, at op imod to en halv millioner danskere vil få tilbudt en revaccination til efteråret.

“Smitten er begyndt at stige lidt tidligere end forventet, og derfor skal vi reagere og have skærpet opmærksomhed,” sagde Mette Frederiksen, der “håber, at alle vil tage imod tilbuddet om at blive vaccineret igen.”

“Det vigtigste værktøj er stadig vaccinerne,” sagde hun.

Vi skal nyde sommeren med god samvittighed

Selvom mange danskere formentlig stadig får et sug i maven og en akut frygt for dårlige nyheder, når der bliver indkaldt til pressemøder i Statsministeriet, havde Mette Frederiksen overordnet et positivt budskab med til danskerne på pressemødet.

"Studenterne springer ud ud i de her dage. Andre får deres svendebrev. I det hele taget har vi fået vores sommerliv tilbage. De unge er på vej ud i deres bedste sommer måske nogensinde, og det skal de endelig nyde," lød det.

Hun henviste til, at der allerede i næste uge er dømt folkefest, når Roskilde Festival, Tour de France og DGI-stævnet i Svendborg løber af stablen.

“Selvom vi skal passe på de ældre og sårbare, skal vi huske at nyde sommeren," lød det.

Vi har fået en ny strategi for vacciner

Det kom også frem, at myndighederne frem over vil køre efter en ny vaccinestrategi. Der skal fokus være på sygdomsforebyggelse frem for smitteforebyggelse.

Det skyldes, at vaccinerne – ifølge Sundhedsstyrelsens direktør Søren Brostrøm – “faktisk ikke er særlig gode til at forebygge smitte.” Omvendt er de gode til at forebygge sygdom.

“Det er for så vidt et strategiskifte i forhold til, hvor vi var sidste år," sagde han.

Det betyder, at myndighederne i fremtiden primært vil tilbyde vacciner til personer over 50 år, der statistisk er mere udsatte, når det kommer til alvorlige corona-forløb. Omvendt vil der være mindre fokus på personer under 50 år, der har en markant mindre risiko for at blive alvorligt syge.

"Set i bakspejlet fik vi ikke meget ud af udvidelsen af vaccinationsprogrammet til små børn i forhold til epidemikontrol. Nu er vi blevet klogere," sagde han.

Corona vender tilbage

Trods formaningerne om at slå håret ud og nyde sommeren, står det allerede nu klart, at smitten med corona vil stige i takt med efterårets komme.

“Men det er svært at sige noget om størrelsen,” sagde administrerende direktør Henrik Uldum fra Statens Serum Institut.

Konkret har regeringen derfor forberedt sig efter forskellige scenarier af varierende alvor. Mest bekymrende vil det være, hvis der opstår en helt ny variant.

“Man kan ikke sige, at noget er mere sandsynligt end andet, og derfor er vi nødt til at forberede os på alle scenarier," sagde sundhedsminister Magnus Heunicke (S).

Uanset hvilken smittebølger, der rammer, er det dog regeringens klare mål, at vi ikke skal igennem flere nedlukninger.

"Der er ikke nogen, der kan udstede garantier. Men der er omvendt ikke noget, der tyder på, at vi får behov for nedlukninger, som vi har set det tidligere," sagde Mette Frederiksen (S).