Smitteudbrud på plejehjem i Gentofte frustrerer pårørende, forældre kan behandle angstramte børn, og USA åbner for internationale turister

Her samler Kristeligt Dagblad nogle af dagens vigtigste historier om tro, etik, eksistens og de værdikampe, der foregår i ind- og udland

Smitteudbrud på plejehjem i Gentofte frustrerer pårørende, forældre kan behandle angstramte børn, og USA åbner for internationale turister Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix/Sam Mircovich/Reuters/Ritzau Scanpix Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix/

Godmorgen,

I dagens Morgensamling skal vi blandt andet kigge nærmere på et plejehjem i Gentofte, hvor coronasmitten og frustrationerne raser. Vi skal også et smut forbi Danmarks største it-virksomhed, som står i noget af et etisk dilemma, og til slut skal vi en tur vest på.

Vi starter ud i Gentofte. I går kunne Berlingske nemlig fortælle, at et smitteudbrud med covid-19 på et plejehjem i byen har gjort de pårørende bekymrede og frustrerede. Frustrationerne går på, at der ikke stilles krav til personalet om vaccination mod corona, og at det er medarbejderne, der kan bære smitten rundt og videre til de ældre og svækkede plejehjemsbeboere. På nuværende tidspunkt er 11 beboere og fem medarbejdere smittet med covid-19 på plejehjemmet i Gentofte. To af de smittede beboere er døde, selvom alle beboerne var færdigvaccinerede.

I går eftermiddags skrev Berlingske yderligere, at den seneste opgørelse fra Statens Serum Institut (SSI) viser, at der på blot én uge er 12 plejehjemsbeboere, der er døde med covid-19. Derudover ses en stigning fra 7 til 18 plejehjem, der er ramt af coronasmitte.

Danmark vil afsætte 3,8 millarder kroner hvert år til klimabistand

I går aftes meddelte statsminister Mette Frederiksen (S), at Danmark fra 2023 vil øremærke flere bistandspenge til klima. Det skriver Ritzau. Det fortalte hun fra New York, hvor hun deltager i FN's generalsekretær Antonio Guterres' "Climate Moment" i forbindelse med FN's Generalforsamling.

FN's klimapanel (IPCC) kom for nylig med en rapport, der tegnede et særdeles dystert billede af klimaforandringerne i fremtiden. Ifølge Mette Frederiksen skal Danmark gå forrest i kampen mod klimaforandringer. Forslaget til finansloven for næste år indeholder derfor et mål om, at klima og den grønne udviklingsbistand skal udgøre 30 procent af udviklingsbistanden.

"Vi vil dermed bidrage med mindst en procent af det samlede internationale mål om 100 milliarder dollars," siger statsministeren.

Mor og far kan behandle deres børn for angst

Klimaforandringer er en af de ting, der kan gøre særligt børn og unge så bekymrede, at de udvikler angst. Men også her er der håb forude. På forsiden af Kristeligt Dagblad i dag kan man læse, at forældre selv kan stå for behandlingen af børn med angst. Det viser et nyt forskningsprogram udviklet af Center for Angst på Københavns Universitet.

I forskningsprogrammet kan forældre til angstramte børn få et kort kursus, der holdes af psykologer, og herefter gå hjem med en manual, så de kan behandle deres børn selv over 10 uger. Ifølge resultaterne vil 60 ud af 100 behandlede børn have oplevet bedring efter de 10 uger.

”Det viser jo, at vi med meget få midler kan hjælpe en hel del af dem, der ellers ville være blevet fastholdt i angsten,” siger Sonja Breinholst, der er leder af Center for Angst.

Dansk it-virksomhed leverer software til Emiraternes militær trods forbud

Vi skal videre til Danmarks største it-virksomhed, Systematic, der er havnet i modvind. I går afslørede TV 2, at virksomheden leverer militær software til de Forenede Arabiske Emiraters militær. Det sker, selvom det siden 2018 har været ulovligt at eksportere militært udstyr til Emiraterne.

Forbuddet blev indført, da den danske regering frygtede, at dansk udstyr ville risikere at blive brugt af Emiraterne i Yemen, hvor Emiraterne er anklaget for at begå krigsforbrydelser. Selvom justitsminister Nick Hækkerup (S) ikke mener, at Danmark bryder loven, så er flere internationale eksperter uenige. De mener, at Danmark overtræder EU's regelsæt for våbeneksport. Rigspolitiet indleder nu en undersøgelse af Systematics ageren i sagen.

Trudeau vinder snæver valgsejr i Canada

Fra Emiraterne flyver vi mod vest. I Canada har premierminister Justin Trudeau og hans Liberale Parti vundet en snæver valgsejr i det parlamentsvalg, Trudeau udskrev i august. Han har dog ikke genvundet flertallet i parlamentet og må derfor danne mindretalsregering igen.

"Der er nogle, der har talt om splittelse, men det er ikke, hvad jeg har set de seneste uger på tværs af hele landet. Jeg har set canadiere, der står sammen og er fast besluttede på at komme ud af den her pandemi."

"Jeg forstår jer, når I siger, at I bare gerne vil tilbage til de ting, som I elsker, og at I ikke gider bekymre jer om corona eller valg," siger Trudeau ifølge Ritzau i sin sejrstale.

I weekenden var der ellers dødt løb mellem det Liberale Parti og deres modstandere, De Konservative. Det skriver Ritzau. Justin Trudeau's popularitet har tidligere skrantet, da kritikere har ment, at han har ageret dobbeltmoralsk både i forhold til klimapolitik og i en såkaldt blackface-skandale.

USA åbner for internationale turister til november

Endedestinationen for tirsdagens morgensamling forbliver i det vestlige. For nu kan danskere og andre internationale gæster igen pakke deres sydfrugter og tage på ferie til USA. The New York Times kan nemlig fortælle, at Biden-regeringen mandag har meddelt, at USA fra november åbner for, at internationale turister, der er færdigvaccinerede, kan rejse ind i landet på ferie. USA har været lukket for indrejse i 18 måneder under coronapandemien.

Efter den nyhed går de danske rejsebureauer nogle travle dage i møde, siger salgs- og indkøbschef i FDM travel, Jesper Eswald.

"Jeg er helt sikker på, at vi allerede fra i morgen får rigtig travlt," siger han til Ritzau og fortsætter: "Det betyder også rigtig meget for vores kunder, som har ventet på denne nyhed i halvandet år."

Morgensamling er Kristeligt Dagblads nyhedsoverblik om tro, etik og eksistens. Morgensamling udsendes som nyhedsbrev alle hverdage. Skriv dig op her.