Prøv avisen

Socialdemokrater: Forbud stopper ikke teenage-ægteskaber

*** Local Caption *** Vienna in summer. June 2009. Wien im Sommer. Juni 2009. Foto: .

Islamiske teenagebryllupper skal stoppes. Så langt er politikerne enige. Løsningen er straks mere problematisk

Det giver ingen mening at forbyde islamiske teenageægteskaber, for de er i forvejen ikke juridisk bindende.

LÆS OGSÅ: Dommere uden lov

Det mener Socialdemokraternes retsordfører, Ole Hækkerup.

Begynder vi at forbyde muslimske ægteskaber, er det det samme som at sige, at vi anerkender ceremonien, og det er det dummeste, vi kan gøre. Det baner vejen for sharia, siger han.

Dansk lov anerkender ikke muslimske vielser, foretaget af imamer uanset om det er mellem teenagere eller voksne mennesker, siger Ole Hækkerup, som nu vil have Justitsministeriet til at undersøge, hvordan man med loven i hånden kan straffe de mennesker, der medvirker til, at unge mennesker indgår islamiske ægteskaber frivilligt eller tvungent.

Til trods for at myndighederne har kendskab til islamiske brude, bliver der i dag ikke grebet ind over for ægteskaberne.

Sidste år meldte Københavns Kommune forgæves en mand i København til politiet for at indgå islamisk ægteskab med en 14-årig pige bag hendes forældres ryg.

Dansk Folkepartis integrationsordfører, Martin Henriksen, kræver, at der bliver lovgivet på området nu.

Partiet fremsætter om kort tid et beslutningsforslag, der kriminaliserer handlinger, der fastholder parallelle retssystemer og medvirker til muslimske ægteskaber mellem mindreårige.

Vielserne har retsvirkning for de unge kvinder, selvom de ikke er juridisk bindende. For eksempel kan de ikke blive skilt, hvis deres mand ikke samtykker, siger han og fortsætter:

Det er absurd, og den slags lovgivning går ikke væk, fordi ministeren åbner en hotline for mindreårige piger. Der skal meget mere til.

Socialdemokraterne socialordfører i Københavns Borgerrepræsentation, Lars Aslan Rasmussen, mener, at det kun er toppen af isbjerget, vi hører om. Han ønsker en statslig imamuddannelse og lovgivning, så imamer kan udvises, hvis de overtræder den. Det vil blive respekteret, mener han.

Der er en stærk social kontrol i de lukkede muslimske kredse. Historierne kommer kun frem nu, fordi det er danske piger, der bliver gift, og familierne står frem med deres historier, siger Lars Aslan Rasmussen.