Socialdemokratiet forbliver det næststørste parti i minkkommune

Mod forventning er Socialdemokratiet gået en smule frem i kommunen med landets mest koncentrerede minkproduktion

Tidligere minkfarmer, 56-årige Poul Frederiksen, der fik tvangsaflivet 38.000 mink, er nogenlunde tilfreds med valgresultatet. – Foto: Flemming Jeppesen.
Tidligere minkfarmer, 56-årige Poul Frederiksen, der fik tvangsaflivet 38.000 mink, er nogenlunde tilfreds med valgresultatet. – Foto: Flemming Jeppesen. . Foto: Flemming Jeppesen.

Det blev forudsagt, at de socialdemokratiske kandidater ville blive straffet for statsminister Mette Frederiksens (S) mink- og sms-sager ude i de kommuner, hvor minkavlere for et år siden fik tvangsaflivet deres dyr. Men dagen efter kommunalvalget er det ikke det billede, der tegner sig i Gjøl, hvor landets mest koncentrerede minkproduktion lå.

I Jammerbugt Kommune, hvor halvøen Gjøl ligger, har Socialdemokratiet mistet en plads i byrådet, men er gået frem med 1,6 procentpoint. Dermed forbliver partiet, med 28,7 procent af stemmerne, kommunens næststørste, kun overgået af Venstre, der trods en lille tilbagegang fik 45,9 procent af stemmerne. Dermed genvinder Venstres Mogens Gade øjensynligt borgermesterposten i kommunen.

I selve Gjøl, hvor 759 personer har stemt, går Socialdemokratiet tilbage med 5,8 procentpoint, mens Venstre får en fremgang på 8 procentpoint.

Kristeligt Dagblad skrev tirsdag om de omtrent 35 minkfarme, der står tomme i Gjøl, mens ejerne venter på den lovede erstatning, som på landsplan er vurderet til 19 milliarder kroner.

Tidligere minkfarmer, 56-årige Poul Frederiksen, der fik tvangsaflivet 38.000 mink, er nogenlunde tilfreds med valgresultatet.

"Det er fint nok – også på landsplan. Vi kan ikke bruge det til noget, for erhvervet er allerede blevet nedlagt. Men man skal stå til ansvar for sine handlinger, så alt det regeringen har lavet i forhold til minkerhvervet, burde også kunne ses på deres valgresultater."

I Jammerbugt Kommune er Socialdemokratiet det næststørste parti, og det er endda gået lidt frem. Er du skuffet over, at partiet stadig har stor opbakning i din kommune?

"Det er klart, at man som pelsdyravler er det. Men hvis man er offentlig ansat og er kommet hjem under coronanedlukningen med fuld løn, at så kan jeg godt forstå, at man stemmer på dem igen. Jeg har som sådan heller ikke noget mod Socialdemokratiet – de har bare noget imod os."

I nogle andre kommuner, der havde et stort antal minkfarme, går Socialdemokratiet dog tilbage. I Hjørring Kommune får partiet en tilbagegang på 12,5 procentpoint, mens det i Holstebro Kommune er 4,5 procentpoint.