Socialdemokrater går i tænkeboks om tildækningsforbud

LA-medlemmer stemmer imod tildækningsforbud. Socialdemokratiet tager forslag til efterretning.

Socialdemokratiets holdning til forslag om tildækningsforbud ændrer sig ikke, fordi der er "rod i blå blok", siger retsordfører Trine Bramsen (S). Foto: Scanpix/Mads Claus Rasmussen/arkiv

Som flertallet for et tildækningsforbud i blå blok skrumper, afhænger resultatet i højere grad af Socialdemokratiets opbakning.

Men socialdemokraterne er først ved at se forslaget efter i sømmene, før partiet tager endeligt stilling.

Det siger retsordfører Trine Bramsen (S).

- Vi vil kigge på, hvad de juridiske konsekvenser er ved det forslag. Så tager vi stilling på baggrund af det. Det er den fair og reelle måde at gøre det på, siger hun.

Liberal Alliance valgte tirsdag at fritstille sine medlemmer, når der senere i år skal stemmes om forslaget om tildækningsforbud.

Flere LA-medlemmer har meldt ud, at de ikke vil stemme for.

Det betyder, at regeringspartiet ikke samlet stemmer for forbuddet, som populært kaldes burkaforbuddet, når det skal til afstemning.

Med socialdemokratiets nuværende position står det uklart, om der faktisk kan samles flertal for forslaget i det samlede Folketing.

- Vi mener, at burka og niqab er symbolet på social kontrol, hvor vi ser kvinder, der lever i voldelige ægteskaber, der er tvunget til at have burka og niqab på og ikke kan deltage på det danske arbejdsmarked.

- Det er det problem, som vi vil bekæmpe med et forbud. Nu kommer vi til at sætte os ned og kigge på det forslag, der først lige er blevet lagt frem i dag, siger Trine Bramsen.

Hun slår fast, at Socaialdemokratiets holdning ikke ændrer sig, fordi der er "rod i blå blok".

- Jeg undrer mig da meget, hvis der er en regering, der fremsætter et forslag og ikke har styr på deres eget parlamentariske grundlag, siger Bramsen.

Forslaget blev tidligere tirsdag sendt i høring af justitsminister Søren Pape Poulsen (K).

Planen er, at det skal fremsættes i Folketinget i foråret, så det kan træde i kraft senere på året.

/ritzau/