Socialdemokratiet: Vi foretrækker, at befolkningen selv kan se det fornuftige i vaccinationer

Landets største parti afviser ikke at følge Italiens eksempel og stille krav til forældre om vaccination for at nå Verdenssundhedsorganisationens anbefaling om en vaccinedækning på 95 procent. Men partiet ser helst, at man kan nå i mål ved hjælp af oplysning

”Det vil klart være at foretrække, hvis folk selv accepterer det stærkeste argument af alle: At hvis du ikke vaccinerer dine børn, så kan det gå ud over de børn, der ikke kan vaccineres på grund af sygdom,” lyder det fra Socialdemokratiet om at følge Italiens eksempel og stille krav til forældre om at vaccinere deres børn.
”Det vil klart være at foretrække, hvis folk selv accepterer det stærkeste argument af alle: At hvis du ikke vaccinerer dine børn, så kan det gå ud over de børn, der ikke kan vaccineres på grund af sygdom,” lyder det fra Socialdemokratiet om at følge Italiens eksempel og stille krav til forældre om at vaccinere deres børn. Foto: Shutterstock/Ritzau Scanpix.

Ingen vaccine, ingen børnehave eller skole.

Sådan lyder Italiens nye tiltag i kampen mod forældre, der ikke lader deres børn vaccinere. Landet har lige indført nye regler, som betyder, at børn skal være vaccineret mod vandkopper, polio, mæslinger, fåresyge og røde hunde for at få lov til at komme i skole eller børnehave.

Lige nu bliver kun omkring 80 procent af italienske børn vaccineret, hvilket ligger et godt stykke under de 95 procent, som Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anbefaler.

Ifølge WHO skal 95 procent af befolkningen være vaccineret, for at man opnår såkaldt ”flok-immunitet”. Det betyder, at de uvaccinerede – for eksempel børn der er for syge til, at de selv kan modtage vaccinen – vil være tilstrækkeligt beskyttet, fordi virus ikke kan cirkulere i befolkningen.

Heller ikke Danmark lever op til WHO’s anbefaling, og tiltag, der ligner det italienske, er også blevet foreslået herhjemme. Lige nu er der eksempelvis stillet et borgerforslag om, at man skal være vaccineret for at få lov til at gå i daginstitution.

Hos Socialdemokratiet, der, hvis de nuværende meningsmålinger holder, meget vel kan blive en central del af en ny regering efter det kommende folketingsvalg, afviser man ikke at følge Italiens eksempel. Men i første omgang sætter man sin lid til oplysning.

Flemming Møller Mortensen, sundhedsordfører for Socialdemokratiet, kunne man forestille sig, at vi kunne gøre brug af det italienske tiltag i Danmark?

”Det er en del af værktøjskassen. Hvis vi kan nå i mål uden at stille krav om vaccinen, så synes vi i Socialdemokratiet, det er det rigtigste at gøre. Og heldigvis viser de seneste tal for MFR-vaccinen, at vi ligger meget tæt på de 95 procent.”

Hvilke initiativer kan der ellers iværksættes fra politisk hold?

”Vi er lige nu ved at færdigbehandle den lovgivning, der betyder, at vi kan sende påmindelser ud til forældre, der enten har glemt eller undladt at vaccinere deres børn. Den gruppe, der simpelthen bare glemmer vaccinen, forsøger vi nu at nå med en direkte henvendelse. Man skal huske på, at den gruppe, der har en decideret modstand mod vaccination, ikke er særlig stor.”

I et liberaldemokratisk land som Danmark har vi ofte den holdning, at staten ikke skal blande sig alt for meget i vores private forhold. Ser du noget principielt problem i, at staten går ind og dikterer, hvad borgene skal gøre?

”Vi synes fra socialdemokratisk side, at hvis vi kan nå i mål ved at informere og oplyse, så er det den bedste metode. For så er befolkningen fuldstændig med på, hvorfor det er en god idé at vaccinere sine børn. Det vil klart være at fortrække, hvis folk selv accepterer det stærkeste argument af alle: At hvis du ikke vaccinerer dine børn, så kan det gå ud over de børn, der ikke kan vaccineres på grund af sygdom. Men vores holdning er helt klar. Vi skal simpelthen i mål, og så må vi tage de nødvendige redskaber i brug.”