Socialdemokratiet: Vi har ikke sat årstal på pension endnu

En masse teknik skal på plads, før S kan pege på, hvor mange år man skal have arbejdet før pensionen.

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, deltog onsdag i en debat hos Ældre Sagen med repræsentanter fra de 11 opstillingsberettigede partier til Folketinget. Mette Frederiksen ønsker differentieret folkepension.
Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, deltog onsdag i en debat hos Ældre Sagen med repræsentanter fra de 11 opstillingsberettigede partier til Folketinget. Mette Frederiksen ønsker differentieret folkepension. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Socialdemokratiet vil gøre det til en rettighed at kunne trække sig tilbage, hvis man har været mange år på arbejdsmarkedet og har haft et nedslidende arbejde.

Det slog S-formand Mette Frederiksen onsdag endnu en gang fast under en debat i København om værdig tilbagetrækning, som blev arrangeret af Ældre Sagen.

Mette Frederiksen kunne dog ikke svare på, hvor mange år en borger skal have været på arbejdsmarkedet, før retten til en tidligere folkepension skal gælde.

- Vi har ikke sat årstal på endnu, fordi der er en masse teknik, der skal på plads, siger hun.

Socialdemokratiet er som sådan ikke modstander af seniorførtidspension, der ligger på et højere økonomisk niveau end folkepensionen.

Mette Frederiksen mener imidlertid, at ordningen med seniorførtidspension vil gavne for få.

- Jeg vil gerne være med til at forbedre seniorførtidspensionen. Jeg vil bare holde fast i, at man også skal have ret til at få tidligere folkepension. Værdigt og uden at man skal igennem nogen form for sagsbehandling, siger hun.

Hun mener, at det bliver politikernes opgave at forhindre, at folk, der ikke er nedslidte, vil kunne gå tidligere på folkepension i fremtiden.

Debatten hos Ældre Sagen kommer i en tid, hvor pensionsalder og tilbagetrækning står højt på den politiske dagsorden.

For blot et par uger siden præsenterede Socialdemokratiet et pensionsudspil, der skal gøre det muligt for nedslidte at gå på pension tidligere.

Den del erklærede Dansk Folkeparti sig enig i, og kort efter meldte statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ud, at han vil indkalde til forhandlinger om pension.

Forhandlingerne begynder torsdag i Beskæftigelsesministeriet.

Venstres næstformand, finansminister Kristian Jensen, er ikke begejstret for Socialdemokratiets udspil om differentieret pensionsalder.

Regeringen ønsker at forbedre de eksisterende ordninger, herunder seniorførtidspensionen.

Denne ordning bliver kun brugt i begrænset omfang.

- Vi har i dag en bred vifte af ordninger, man kan komme på, hvis man er nedslidt, siger Kristian Jensen.

- Man har en oplevelse af fra mange sider, at det er besværligt, og at man skal være enormt meget nedslidt for overhovedet at kunne komme på en sådan ordning.

- Derfor er det vigtigt, at vi kigger på, om vi kan forbedre kendskabet til de ordninger, der er, siger han.

Dansk Folkeparti ønsker, at partierne bliver enige om en aftale, der både gælder differentieret pensionsalder og en forbedring af seniorførtidspensionen.

- Vi kan se, at der i dag er social ulighed i forhold til uddannelsesniveau, hvornår man kommer på arbejdsmarkedet, og hvilke brancher man arbejder inden for. Nogle har et bedre ældreliv end andre.

- Skal vi skabe en større lighed der, så skal nogle have ret til at gå fra arbejdsmarkedet til pensionslivet lidt før andre, siger formand Kristian Thulesen Dahl.

/ritzau/