Socialdemokratiet vil tvinge indvandrerbørn i vuggestue

Alle børn skal automatisk skrives op til vuggestue. Målet er at løfte ressourcesvage familiers børn.

Hvis mange forældre til tosprogede børn holder deres børn hjemme de første år, får børnene dårligere chancer for at klare sig senere i livet.

Derfor skal alle børn automatisk skrives op til vuggestue, hvis forældrene ikke selv har gjort det, inden barnet fylder seks måneder.

Sådan lyder et forslag fra Socialdemokratiet, som partiformand Mette Frederiksen lancerer i Politiken og DR.

Målet er at få flere sårbare indvandrerbørn tidligt i daginstitution.

- Det her handler dybest set om at skabe bedre forudsætninger for integration. Vi skal tættere på at skabe lige muligheder for alle børn. Og her spiller daginstitutionerne en vigtig rolle, siger Mette Frederiksen til Politiken.

- Vi har været igennem 30-40 års mislykket integrationsindsats, og noget af det, som vi ved virker, er faktisk en ordentlig vuggestue, en ordentlig børnehave og en ordentlig skolegang, forklarer hun til DR.

Det er ikke meningen, at alle småbørn skal tvinges i institution, oplyser S til Ritzau. Forældrene vil kunne afmelde sig ventelisten igen. Men i så fald vil sundhedsplejersken blive sendt på besøg.

Hvis sundhedsplejersken vurderer, at familien er normal og velfungerende, vil barnet godt kunne passes hjemme. Men er der problemer, vil kommunen kunne give et pålæg om, at barnet skal i institution.

Muligheden for forældrepålæg findes allerede i dag. Det nye er altså, at sundhedsplejersken sendes ud, hvis familien afmelder sig vuggestue-ventelisten.

På landsplan går ni ud af ti børn ifølge Politiken i daginstitution eller dagpleje. 11.600 etårige og toårige børn passes enten hjemme eller i private pasningsordninger.

Der findes ikke landstal for, hvor mange af disse børn der er socialt udsatte. Men i København er over 2000 børn helt uden for de gældende pasningsordninger.

Mere end 700 af dem er børn fra økonomisk ringe stillede familier og har typisk indvandrerbaggrund. Det viser 2016-tal fra Lighedsudredningen i Københavns Kommune ifølge Politiken.