Prøv avisen

Sociale bobler skal begrænse coronasmitte

- Man skal prøve at finde en social boble at være i. Så man finder måske en håndfuld eller ti personer, som man så ser, sagde Kåre Mølbak fra Statens Serum Institut på pressemødet tirsdag. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Skær ned på antallet af nære kontakter for at begrænse coronasmitte. En håndfuld eller to, siger myndighederne. Det kan blive svært for især unge.

Fem til ti mennesker at omgås med de næste måneder - måske helt frem til foråret.

Står det til Statens Serum Institut, skal danskerne i gang med en ny tælleleg for at stoppe en anden bølge af corona.

Hver især skal vi beslutte, om det skal være bedsteforældre, gode venner, naboer, børnenes legekammerater eller nogle helt andre, vi vil have nær kontakt med den næste tid.

- Vi ved, at jo flere forskellige kontakter man har, desto større risiko er der for at blive smittet eller smitte andre. Derfor anbefaler vi, at man begrænser sin omgangskreds i en "social boble", siger direktør i Statens Serum Institut Kåre Mølbak i en skriftlig kommentar.

- Det betyder, at man på den ene side har kontakt med andre mennesker og på den måde undgår den totale isolation, og på den anden side ikke løber en risiko for smitte gennem skiftende kontakter gennem tid.

Idéen med sociale bobler er kendt fra blandt andet Storbritannien og New Zealand og blev introduceret på et pressemøde tirsdag oven på en uge med stabilt høje smittetal.

Set i det lys kommer opfordringen på det rigtige tidspunkt, vurderer Michael Bang Petersen, professor i statskundskab på Aarhus Universitet.

Han leder et forskningsprojekt, der siden marts har undersøgt befolkningens adfærd under coronapandemien.

- Danskerne er bekymrede for konsekvenserne af coronavirusset. Folk tager det alvorligt og mener i høj grad, at sundhedsmyndighedernes anbefalinger er vigtige at følge.

- Vi kan samtidig se, at der en tendens til, at mange i stigende grad synes, at tidligere råd er utilstrækkelige. Så i bund og grund er der en villighed til at acceptere flere restriktioner og skærpede anbefalinger, siger Michael Bang Petersen.

Også Anders Beich, der er formand for de praktiserende lægers videnskabelige selskab, Dansk Selskab for Almen Medicin, er positiv.

- Det er den rigtige strategi, så vi undgår at få store smittekæder. Vi er nødt til at begrænse vores kontakter, men på den her måde sikres det, at alle får tilfredsstillet behovet for at tilhøre en flok. Det ved vi, er essentielt for vores sundhed.

Ifølge Statens Serum Institut indgår både kærester, ægtefæller og børn i en boble. Dermed har eksempelvis en familie med to voksne og to børn plads til yderligere seks personer.

Vælger familien at lade en kammerat overnatte, så er der kun fem pladser tilbage.

Det kan blive svært at efterleve, medgiver Anders Beich. Særligt for unge, der ofte har mange kontakter.

- Men så må vi hjælpe dem til at finde måder at være sammen på, uden at det bliver på kryds og tværs. Her er det vigtigt at huske, at man jo godt må ses med andre. Det kræver så bare afstand, håndhygiejne og eventuelt et mundbind.

Skal de sociale bobler realiseres, er der dog brug for mere specifikke anbefalinger end dem, Statens Serum Institut hidtil er kommet med, siger adfærdsforsker Michael Bang Petersen.

- Man kan godt komme ned på fem-ti kontakter. Men det kræver virkelig, at vi får nogen meget klare adfærdsanvisninger. Hvor mange må man mødes med og invitere hjem? Hvor mange aktiviteter bør man deltage i ud over sit arbejde?

/ritzau/