Sociale medier skal styrke forståelse for børn med handicap

Det kan gavne børn med særlige behov, når forældre deler hverdagsbilleder og fortællinger. Men det risikerer også at udstille børnene

Gennem de seneste år har børn på sociale medier som Instagram og Facebook kunnet følge med i livet hos jævnaldrende med handicap.
Gennem de seneste år har børn på sociale medier som Instagram og Facebook kunnet følge med i livet hos jævnaldrende med handicap. Foto: Sara Gangsted/Ritzau Scanpix.

Leg med søskende og en selfie med mor. Det er ikke ualmindeligt at vise børn frem på sociale medier, men for nogle forældre er de digitale platforme også et aktivistisk redskab.

Gennem de seneste år har flere forældre gennem blogs og på sociale medier som Instagram og Facebook givet et indblik i livet med børn, som har særlige vanskeligheder og handicap. En tendens, som først var populær i USA, hvor Instagram-hashtags som #nothingdownaboutit – intet dårligt om det – om børn født med Downs syndrom, og #specialneedsfamily – familier med særlige behov – har til formål at nedbryde fordomme. En af de populære Instagram-profiler med 121.000 følgere er ”flicks_on_fleek”, som med flere end 1200 opslag viser fem-årige Felicity med Downs syndrom.

En spørgeundersøgelse foretaget af Børns Vilkår i juni viste, at 8 ud af 10 danske børn får lagt billeder op digitalt, uden at forældre spørger om lov, og bølgerne går højt, når der bliver diskuteret deling af billeder af børn på sociale medier.

Men spørger man Stine Liv Johansen, formand for Medierådet for børn og unge og forsker ved Aarhus Universitet, kan forældres aktivistiske motiv hjælpe børnene.

”For de her børn er deres sygdom altid i fokus, da deres handicap er så udtalt. På de sociale medier er der et potentiale i, at de kan komme til orde og fortælle om deres liv,” siger hun.

I en tid, hvor der bliver født stadigt færre børn med Downs syndrom herhjemme, er de sociale medier et godt redskab til at vise, at man alligevel kan have et godt liv, mener formand for Landsforeningen Downs Syndrom Grete Fält-Hansen.

”Igennem de seneste 17 år har der været en voldsom debat, hvor retorikken om Downs syndrom har været meget negativ. Derfor er det vigtigt, at vi får vist en hverdag og en virkelighed frem med børn med Downs. Men man skal selvfølgelig passe på, at man ikke får redigeret billederne så meget, at virkeligheden ser anderledes ud, eller modsat, at der kun bliver fokuseret på det forfærdelige,” siger hun.

Det er en pointe, landsleder for Kristelig Handicapforening Tove Søgaard er enig i. På den ene side mener hun, at de sociale medier kan være med til at afmystificere livet med handicap. På den anden side er hun skeptisk over for tendensen, hvor barnet risikerer at blive et udstillingsvindue.

”Det er godt, at vi tør stå ved dem, vi er, og ved vores børn og vise et liv, som også kan være godt med handicap. Men selvom de sociale medier kan medføre en større forståelse, skal man også beskytte barnet, som har nogle handicaps, der måske ikke er vant til at blive udstillet på billeder.”