Prøv avisen

Sociale medier skal tvinges til ansvar

Alle digitale krænkelser skal gå igennem politiet, der vurderer, hvordan sagen håndteres. Men for mange fortsætter krænkelserne bare under behandlingen af sagen. Derfor vil et politisk flertal nu forsøge at få vedtaget en ny lov, der skal sørge for, at indholdet hurtigt bliver fjernet. (Arkivfoto) Foto: ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Facebook, Instagram og andre sociale medier skal have ansvaret for at fjerne åbenlyst ulovligt indhold fra deres platforme. Røde partier er klar til at lovgive.

Ofrene skal ikke længere stå alene med at få fjernet ulovligt og krænkende indhold fra sociale medier.

Et flertal af røde partier er klar til at lovgive, så sociale medier som Facebook, Instagram og YouTube mere direkte står til ansvar for at fjerne ulovligt indhold.

Og det skal ske så snart som muligt, mener retsordfører i SF Karina Lorenzen.

- Jeg synes, der skal laves en lovgivning, der siger, at de sociale medier skal have fjernet det ulovlige indhold inden for en kort tidsfrist. Det er nemlig hurtigheden af at stoppe de her delinger, der er afgørende, siger hun.

I Frankrig og Tyskland er der allerede lovgivning, der stiller de største sociale medier til ansvar.

I Tyskland indebærer det, at åbenlyst ulovligt indhold skal fjernes inden for 24 timer, fra det er opdaget eller anmeldt. Ellers giver det bødestraf.

En lignende model kunne sagtens passe på Danmark, mener Kristian Heegaard, der er retsordfører i Radikale Venstre.

- Det er tydeligt, at Danmark er bagud på den her front, og derfor er vi også klar på hvad som helst for at minimere skaderne af de ulovlige delinger.

- Og når man har lavet den her lovgivning i andre lande, der minder om Danmark, så er det helt oplagt, at vi også indfører noget lignende, siger han.

Også Enhedslisten, Alternativet og Socialdemokratiet er klar til at se på lovgivning.

I august udarbejdede paraplyorganisationen Digitalt Ansvar et forslag til en ny lov, fordi det er vigtigt, at nogen har ansvaret og stopper den ulovlige deling hurtigt.

Det mener næstformand i Digitalt Ansvar Ask Krog Hesby.

- På samme måde som traditionelle medier har en ansvarshavende redaktør, skal de sociale medier også have nogen, der kan tage ansvaret for det, der foregår på deres platforme.

- De sociale medier er blevet så store, at der skal være nogen, der kan stilles til ansvar, siger han.

Red Barnet støtter Digitalt Ansvars forslag om lovgivning.

Meldingen kommer efter lanceringen af bogen "Delt" af Milla Mølgaard, som Red Barnet har været samarbejdspartner på.

Det er en fagbog om digitale sexkrænkelser, målrettet de ældste elever i grundskolen. Her fortæller flere unge deres historier om digitale krænkelser.

En af dem er 18-årige Naja Marie Nissen.

I en længere periode fra 2016 til 2017 blev hun chikaneret på nettet. Der blev oprettet en falsk profil i hendes navn, hvor hendes ansigt var redigeret ind på pornografiske billeder.

Og det var voldsomt af opleve for den dengang 16-årige pige.

- Det var ret vigtigt at have et godt ry i min omgangskreds dengang, og derfor var det heller ikke fedt, at der var de her billeder.

- Det gjorde mig meget usikker, fordi jeg tænkte over, om folk vidste det. Jeg tjekkede alle mulige steder på nettet, fordi det måske kunne være på Google også, siger hun.

Det var et langt og sejt træk for Naja Marie Nissen og hendes familie at få stoppet den falske profil med de krænkende billeder.

De anmeldte sagen til Instagram, men hørte ikke mere. Profilen blev dog fjernet, men gerningsmanden oprettede bare endnu en profil og fortsatte.

- Vi kontakter politiet, men selvfølgelig går der et stykke tid, før vi hører noget. Det betyder jo, at vedkommende bare bliver ved og ved med at krænke min datter, siger hendes far, Kasper Nissen.

Han understreger dog, at familien havde en god kontakt med politiet. Men Kasper Nissen kunne godt have ønsket, at Instagram havde fjernet indholdet hurtigere og givet familien besked om, at det var fjernet.

Naja Marie Nissens sag endte i retten og blev afgjort i september. Gerningsmanden fik 20 dages betinget fængsel.

/ritzau/