Prøv avisen

Sociale mentorer får sindslidende i arbejde

Et forsøg med at tilbyde psykisk sårbare danskere en social mentor til at hjælpe med at overskue hverdagen ser ud til at virke. Modelfoto -

Et forsøg med at tilbyde psykisk sårbare danskere en social mentor til at hjælpe med at overskue hverdagen ser ud til at virke. Størstedelen af deltagerne er nu i arbejde eller under uddannelse

Tag på arbejde, køb ind, tal med banken.

Hver dag føles som en ørkenvandring med talrige beslutninger for personer, der prøver at komme sig efter for eksempel en depression eller tilbagevendende angstandfald.

I Herlev, Viborg og Odense Kommuner har man som en del af et forsøg under Arbejdsmarkedsstyrelsen forsøgt at hjælpe de sindslidende ved at give dem såkaldte sociale mentorer. Mentoren hjælper med at sætte nogle mål, planlægge efter dem og skabe overblik i hverdagen, så de psykisk sårbare kan blive på arbejdsmarkedet eller tage en uddannelse.

Mentorordningen, som omfatter i alt 208 sindslidende, begyndte i 2007 og slutter med udgangen af i år. En foreløbig opgørelse viser, at 25 er i job på almindelige vilkår, 45 er i virksomhedspraktik, og 18 er i gang med en uddannelse.

Størstedelen af de resterende er i gang med fleksjob, kurser eller andre aktiviteter, der mindsker afstanden mellem dem og arbejdsmarkedet.

Tallene skal dog læses med det forbehold, at nogle af de sindslidende kan have været i gang med både arbejde og uddannelse og derfor registreret flere gange i opgørelsen.

Peter Wolf, projektleder på forsøget, mener, at mange psykisk sårbare bare har brugt for en udstrakt hånd.

"Mange af de her mennesker føler sig meget tabt og har mistet overblikket over, hvad de egentlig kan og vil. De ved bare, at de har det skidt og har svært ved at få tingene til at fungere. Der kan en mentor hjælpe til at sætte skub i tingene og skabe en mere stabil hverdag," siger han.

For 21-årige Louise Holm Larsen var hjælpen fra hendes sociale mentor afgørende.

Hun gik på kokkeskole og arbejdede som kassedame, men hverdagen blev overvældende, og hun måtte trække stikket ud. Efter et halvt år på kontanthjælp fik hun tilbudt en social mentor, Gert Michaelsen, som gik målrettet efter at hjælpe hende med at opfylde sit ønske om at arbejde med børn.

Gennem hans personlige kontakter fik hun efter blot en uge praktikplads i en vuggestue. Et drømmejob, hun aldrig havde fået uden engageret hjælp til at finde ud af, hvad hun ville og hjælp til at nå sine mål.

"Jeg havde det super skidt. Jeg var fuldstændig indelukket og havde bare lyst til at gemme mig under dynen. Men Gert tog hjem til mig, tog mig i hånden og sagde: ?nu gør vi det her?. Og det gjorde vi jo så," fortæller hun.

For Louise Holm Larsen er der ingen tvivl om, at den sociale mentorordning virker.

"Hvis jeg ikke havde mødt Gert, havde jeg sikkert stadig nulret rundt i systemet. For jeg gik jo til lægen, men han kiggede bare på mig med sådan et blik, som om det hele var noget, jeg fandt på. Teenage-fnadder. Men jeg havde det altså så dårligt," fortæller hun og siger, at Gert blev ligesom en god ven, hun kunne støtte sig til. Og i går kunne hun starte på sin uddannelse som pædagogassistent.

Poul Nyrup Rasmussen, formand for Det Sociale Netværk og vært i dag for en stor konference om psykisk syge på arbejdsmarkedet, ser resultaterne som udtryk for, at de sociale mentorer bygger bro mellem de sindslidende og arbejdspladserne. Han spår, at over halvdelen af de psykisk sårbare kunne være i arbejde, hvis der var flere lignende tiltag.

"Jeg håber, erfaringerne fra de sociale mentorer kan sprede sig til resten af landet, så flere kommuner vil benytte sig af ordningen. Det er både til gavn for den enkeltes livsindhold og for samfundsøkonomien, så der er gevinst på alle menneskelige hylder," siger han.

kristine.korsgaard@k.dk

julie.hansen@k.dk